vysledky-amd-za-q1-13-nalestena-bida
Novinka Výsledky AMD za Q1/13 - naleštěná bída

Výsledky AMD za Q1/13 - naleštěná bída

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 4. 2013 17:11 30

I když se může zdát, že výsledky a prodělek není zase tak vysoký, je to jen zdání - stále je to hodně špatné

Reklama
Výsledky AMD za Q1/13 - naleštěná bída
i Zdroj: PCTuning.cz

(vývoj ceny akcií AMD za rok zpět)

V těchto dnech AMD zveřejňuje výsledky za první kvartál roku 2013. I když se firma snaží hrozivou bilanci a nezájem o své produkty zamaskovat, nám to neuniklo. Však si situaci podrobněji zanalyzujme:

Výsledky AMD za Q1/13 - naleštěná bída
i Zdroj: PCTuning.cz

Za několik předchozích kvartálů AMD skončilo se ztrátou 590 a 473 milionů dolarů, konec prvního kvartálu Q1/13 proti tomu vypadá lépe, ovšem jen vypadá. Výsledná ztráta 146 milionů se zdá jako výrazný posun k lepšímu, abychom ale pravdu odhalili, je nutné finanční zprávu prostudovat důkladně, včetně dobře skrytých pasáží. Reálná ztráta totiž nebyla 146 milionů dolarů ale 310 milionů dolarů. Ptáte se jak to? - Je to jednoduché. Právě 164 milionů dolarů na zalepení části prodělku totiž AMD dostala za prodej a zpětný leasing Lone Star Campus. Takže, i když se AMD snaží maskovat hrozivou ztrátu 310 milionů touto transakcí, a mnoho medií jim na tento trik skočilo (aniž by pátrali, jak to že jsou výsledky výrazně lepší než se čekalo). Tak nám to neuniklo a my naviják nespolkli. Bilance AMD za poslední čtyři kvartály je děsivá: mínus 1,33 miliard dolarů.

Situace je zkrátka téměř katastrofální. Na poli grafických karet si AMD v prvním kvartále pohoršila z 36,3 procent na podíl 35,7 procent. Nvidia naopak rostla o více než dvě procenta. Podíl procesorů AMD na trhu spadl za poslední rok z 27,7 procent na drastických 16,7 procent. Také v noteboocích se AMD nedaří, podíl klesl z 52 procent na 34 procent. Nvidia opět rostla z 49 procent na 66 procent. Také prosákla zpráva, že jeden čip do konzole PS4 AMD prodáva SONY za méně než 60 dolarů, což tedy není žádná dobrá cena. Zdá se, že SONY zatlačilo řádně na pilu a chtělo budgetovou cenu na kterou AMD ze zoufalství kývlo.

Fakta jsou jasná, situace není dobrá, uvidíme příští kvartál kdy by mohly prodeje PC oživit. Marže totiž nebyla v prvním kvartále vůbec špatná, 41 procent se už blíží dobrým hodnotám. Spása je jen jedna, AMD musí konečně uvést čip (Temash) jež bude moci uzmout část trhu Atomům a ultra přenosným zařízením, tam tečou miliardy.

Zdroj: AMD, Barrons

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama