Windows 10 nainstalovaný za 104 sekund? Tiny10 to dokázal
i Zdroj: Vytvořeno pomocí Bing AI
Novinka Windows 10 nainstalovaný za 104 sekund? Tiny10 to dokázal

Windows 10 nainstalovaný za 104 sekund? Tiny10 to dokázal

David Švrček

David Švrček

19. 2. 2024 11:26 3

Nebaví Vás zdlouhavá instalace systému Windows? Programátor Tiny10 z NTDev přináší ukázku, že tento proces lze výrazně zrychlit. Dokonce k tomu není třeba ani 2 minut.

Reklama

O upravených verzích systémů Windows od vývojářů z NTDev jsme Vás již informovali. Např. vývojář Tiny11 dokázal z Windows 11 udělat systém MS DOS, který měl rázem z velikosti 64 GB pouhých 100 MB a nese název MinWin. Z dalších projektů lze jmenovat osekanou verzi Windows 11 bez zbytečného balastu, která má pouze 20 GB. Nyní programátor Tiny10 přináší speciální verzi systému, která se zvládne nainstalovat a spustit za něco málo přes 100 sekund.

Plocha Windows 10
i Zdroj: blogs.windows.com
Plocha Windows 10

Ve videu z jejich kanálu je ukázáno, že se podařilo nainstalovat a spustit systém Windows 10 na čistém disku za 104 sekund. Jedná se o asi 17x rychlejší instalaci systému, než z klasického obrazu Microsoftu, která zabere cca 30 minut. Čas 104 sekund navíc zahrnuje i povinný restart systému po instalaci, aby naběhl. Tiny10 k tak rychlé instalaci využil jak rychlých komponent (RAM paměti a SSD disku), tak jeho složité optimalizace samotného systému a jeho instalace.

Tento koncept je samozřejmě zajímavý, avšak v praxi moc nepoužitelný. Takový upravený systém má spoustu chyb a děr, takže není v běžném provozu úplně dobře použitelný. Samotný vývojář uvádí, že pro zrychlení vašeho běžného systému Windows stačí používat rychlé SSD disky a paměti RAM, na kterých rychlost nejvíce závisí. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama