windows-8-maji-problemy-s-rtc-a-podvadeji-v-testech
Novinka Windows 8 mají problémy s RTC a podvádějí v testech

Windows 8 mají problémy s RTC a podvádějí v testech

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

23. 8. 2013 10:30 8

Před necelým týdnem přestalo hnízdo overclockerů (HWBOT) přijímat výsledky benchmarků vytvořené na operačním systému Windows 8. Důvod byl jednoduchý – přišlo se totiž na to, že systém v jistém ohledu podvádí.

Reklama

Celý problém se týká RTC (realtime-clock) neboli hodin reálného času. Ty totiž běží oproti ostatním časovačům pomaleji, pokud začne uživatel měnit frekvenci FSB / BCLK. Na screenshotu níže můžete vidět, že se čas RTC oproti ACPI a HPET výrazně liší. Výsledkem toho je, že v benchmarcích můžete získat o něco lepší skóre, protože je výpočet skóre zkreslen nesprávným údajem hodin.

Windows 8 mají problémy s RTC a podvádějí v testech
i Zdroj: PCTuning.cz

Overclocker Christian Ney z webu OCaholic.ch však tento problém zkoumal důkladněji a přišel na to, že RTC bug mají pouze sestavy osazené procesory Intelu – jmenovitě platformy s paticí LGA1150 a LGA1155. AMD desky se soketem AMD3 a FM2 tímto neduhem netrpí. Stejně tak na operačních systémech Windows 7 a starších je rovněž vše bez problému. Nyní se pouze čeká na vyjádření Intelu a na případné vydání opravné záplaty.

Zdroj: TechPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama