z-male-stranky-az-na-vrchol-twitter-oslavil-pate-narozeniny
Novinka Z malé stránky až na vrchol. Twitter oslavil páté narozeniny

Z malé stránky až na vrchol. Twitter oslavil páté narozeniny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

21. 3. 2011 15:00 4

Počet uživatelů Twitteru každým dnem narůstá. Dnes má 200 milionů registrovaných uživatelů a ke komunikaci jej využívají i vládci světa včetně Baracka Obamy.

Reklama

Před pěti lety se zrodila mikroblogovací služba Twitter. Vše odstartovalo 21. března roku 2006, v ten den zakladatel Jack Dorsey poslal svůj první Tweet. Na projektu zpočátku pracovali pouze tři lidé. Dnes společnost naopak zaměstnává 400 lidí a stala se celosvětovým fenoménem, jehož vliv na dění kolem nás neustále narůstá.

Twitter je kombinací sociální sítě a mikroblogu. Uživatelům umožňuje psát krátké textové příspěvky (tzv. tweety) v maximální délce 140 znaků. A i díky němu se například prosadila celá řada služeb na zkacování URL. Twitter používají jak běžní uživatelé, tak firmy pro svou propagaci či známé osobnosti, které jeho prostřednictvím šíří internetem nejnovější drby. Twitter je zkrátka obrovskou studnicí informací. Kdo stojí vedle, nebo jej ignoruje, o hodně přichází.

Nepřehlédněte:

Staňte se fanoušky PCTuningu na Twitteru nebo na Facebooku

S narůstajícím počtem uživatelů a popularitou se pochopitelně zvyšuje i jeho vliv. Nedávno se např. stal významnou součástí protivládních protestů v zemích jako Egypt, Tunisko nebo Libye. Lid jeho služeb využívá ke koordinacím protestů, šíření aktuálních informací.

Například i zpráva o přistání letadla na řece Hudson se prvně objevila právě na Twitteru. Důležitou roli hraje i v případě přírodních katastrof, jako naposledy v Japonsku, kdy se lidé mezi sebou mohou rychle dorozumívat a tím i přispět k záchraně životů. A jaký je váš vztah ke Twitteru. Máte ho rádi, nesnášíte ho, nebo vám je lhostejný?

Co jste možná nevěděli:

  • První miliardy tweetů bylo dosaženo za 3 roky, 2 měsíce a 1 den. Dnes službou „proteče“ miliarda krátkých textových zpráv za týden.

  • Před rokem se na Twitteru za den objevilo 50 milionů zpráv, v únoru 2011 to bylo již 140 milionů a 11. března dokonce 177 milionů zpráv

  • Využívání služby přes tzv. chytré telefony narostlo za poslední rok o 182 procent

  • Twitter má dnes 400 zaměstnanců

Z malé stránky až na vrchol. Twitter oslavil páté narozeniny
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: PCGH

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama