Zajímá vás, jestli jsou nové hry instalované na archaickém HDD vůbec hratelné?
i Zdroj: Copilot AI
Novinka Zajímá vás, jestli jsou nové hry instalované na archaickém HDD vůbec hratelné?

Zajímá vás, jestli jsou nové hry instalované na archaickém HDD vůbec hratelné?

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

5. 4. 2024 19:50 7

Ano? Mě taky. Už pár let jsou standardem SSD a HDD máme jen jako archivační knihovnu. Co se stane, když na ten starý vrak nacpeme i hry, načtou se vůbec? Bouchne to?

Reklama

Drtivá většina z nás už jede buď jen na SSD, nebo ještě provozuje staré HDD jako velkokapacitní zásobárnu dat. Někde ty nakradené filmy, seriály, hry a warez obecně skladovat musíme, že. HDD mají stále nedostižný poměr cena/kapacita a vzhledem ke vzrůstajícím cenám SSD u těch starých ploten ještě možná zůstaneme. Jenže jak je to s dnešními náročnými hrami? Ty vyloženě potřebují rychlý disk, aby se ty ohromné spousty dat plynule načítaly i v průběhu pařby. Stará plotna to nemůže zvládnout! Nebo ano? Pokusná sestava zahrnuje lidové komponenty i5-12400 a RTX 4060. A v čele se belhá Seagate Barracuda 7200.12 s kapacitou 500 GB a stářím 13 let.

Takže? Zatímco pozice Starfieldu se načítala několik minut a pak z toho byl ošklivý festival padoucnice, tak Cyberpunk 2077 se nahrál do minuty a pak i vypadal v pořádku. Alan Wake 2 se zdál taktéž nepostižen do doby, než se ukázalo, že některé assety jako NPC postavy vypadají trochu hranatě a načítají se pozdě. Baldurs Gate 3 bylo tragické úplně, pozice do hry se sice nahrála relativně rychle, ale prostředí bylo jak ementál. Chyběly celé kusy země, budov, textur a teprve po několika minutách se všechno z HDD dotáhlo. Naopak takový Spiderman byl stařičkým diskem nezaskočen. Je tedy možné i dnes provozovat starý hlučný pevný disk jako herní úložiště? V podstatě ano, ale jak je vidět, záleží na hře. Přesto bychom byli raději, kdyby už tyhle archaické bolidy zmizely a nahradily je SSD s desítkami TB za babku. No, sněme dál. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama