Zapnutí jedné funkce u AMD grafik dokáže ušetřit až 81 % spotřeby
i Zdroj: AMD
Novinka Zapnutí jedné funkce u AMD grafik dokáže ušetřit až 81 % spotřeby

Zapnutí jedné funkce u AMD grafik dokáže ušetřit až 81 % spotřeby

David Jiránek

David Jiránek

1. 8. 2023 17:10 167

Grafické karty z posledních generací přinutily nejednoho uživatele pořídit si výkonnější zdroj. Vzhledem k cenám elektřiny se provoz nejvýkonnějších karet může podepsat na vašem ročním zúčtování mnohem více než v minulosti. Proto zjištění německého magazínu ohledně snadného snížení spotřebované elektřiny přijde vhod.

Reklama

Magazín CumputerBase.de si vzal do méně tradičního testu grafiky od Intelu, AMD a Nvidie. Měření spotřeby probíhalo při zapojení jednoho a dvou 4K monitoru s obnovovací frekvencí 144 Hz. Měřila se spotřeba při nečinnosti, pohybu oken, přehrávání SDR a HDR obsahu. Z výsledné tabulky vzešlo hned několik zajímavých závěrů.

V případě Intelu si magazín vybral grafiku Arc A770, která po zanutí VRR téměř ve všech případech brala více wattů. Rozdíl se pohyboval okolo 10 %, avšak efektivita při přehrávání HDR videa se zlepšila.

O moc lépe na tom nebyla ani Nvidia s modely RTX 3060 Ti, 3080 a 4080. Nejlevnější model sice skončil v zelených číslech. Zvýšení spotřeby přišlo jen u SDR obsahu, a pouze o 4 %, v případě RTX 3080 už byly výsledky horší. Grafika po zapnutí VRR spotřebovala až o 35 % více elektřiny. Snížení přišlo při pohybu oken a přehrávání HDR obsahu o přibližně 11 %. RTX 4080 se pak až na jednu kategorii (kde nebyl rozdíl žádný) pohybovala v červených číslech.

Variabilní obnovovací frekvenci ale budou chtít zapnout uživatelé s grafikami od AMD. Všechny 4 testované karty totiž vykázaly v testech snížení spotřeby až o 81 % u RX 7900 XTX

Zapnutí jedné funkce u AMD grafik dokáže ušetřit až 81 % spotřeby
i Zdroj: ComputerBase

Samotná tabulka ale prozrazuje mnohem více. Radeony měly bez VRR mnohem vyšší spotřebu v porovnání s konkurencí. RX 7900 XTX si bral 104 W, kdežto RTX 4080 jen 16 W. I po snížení odběru o 81 % Radeon nedohnal grafiku od Nvidia. Radeon RX 6700XT startoval na 34 W, kdežto RTX 3060 Ti na 18 W bez zátěže. Naopak Radeon RX 6800 XT se dostal na pouhých 9 W bez zátěže, což je nejmenší naměřená hodnota z celého testu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama