Žebříček TOP500 superpočítačů se mění, Aurora brzy převezme první místo
i Zdroj: Frontier Supercomputer
Novinka Žebříček TOP500 superpočítačů se mění, Aurora brzy převezme první místo

Žebříček TOP500 superpočítačů se mění, Aurora brzy převezme první místo

David Jiránek

David Jiránek

14. 11. 2023 18:30 28

Nové vydání seznamu TOP500 dává nahlédnout na hrubý výkon nejvýkonnějších superpočítačů na světě. Aktuální první místo v budoucnu nejspíše padne k tvůrcům Aurory.

Reklama

V žebříčku aktuálně stále vede systém Frontier od Oak Ridge Nation Labory umístěný v Tennessee. Americký superpočítač zatím jako jediný dosáhl na HLP skóre 1,194 exaflops. Do řádu exaflopů se zatím žádnému jinému clusteru nepodařilo vstoupit, což by se mělo v brzké době změnit. Na druhou pozici se totiž posouvá Aurora. Tento nový systém umístěný v americkém Illinois totiž po plném sestavení nabídne až 2 exaflopy. Aktuálně se s výkonem 585 petaflops musí smířit s druhým místem.

Zajímavé je, že Frontier využívá procesory AMD Epic 64C 2GHz na architektuře HPE Cray EX235a. Celkově tento cluster disponuje 8 699 904 výpočetními jádry napříč CPU a GPU. Efektivita je přitom 52,59 gigaflops na watt.

Druhá Aurora, ale i řada dalších nových clusterů v TOP500, využívá Intel čipy. Konkrétně Intel Xeon CPU Max série spárované s Intel Data Center GPU Max série.

Žebříček TOP500 superpočítačů se mění, Aurora brzy převezme první místo
i Zdroj: Argonne National Laboratory

Třetí Eagle dosáhl na 561 petaflops a vyčnívá tím, že jde o nejvýše postavený cloud cluster. Konkrétně je ve vlastnictví Microsoftu a přispívá tak k Azure cloudu. Pohání ho zejména procesory Xeon Platinum 8480C a grafiky Nvidia H100.

Nejvyšším zástupcem evropských superpočítačů je LUMI umístěný ve Finsku. S 379,7 petaflops obsadil pátou příčku.

Celkově v TOP10 najdeme pět superpočítačů s Intel Xeon procesory, dva s AMD procesory a dva s IBM čipy. Japonský Fugaku jede na A64FX, tedy 64bitové ARM architektuře od Fujitsu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama