Změní AMD značení procesorů po vzoru Intelu? Do názvu má přidat zkratku AI
i Zdroj: Depositsphotos, Dan74
Novinka Změní AMD značení procesorů po vzoru Intelu? Do názvu má přidat zkratku AI

Změní AMD značení procesorů po vzoru Intelu? Do názvu má přidat zkratku AI

David Jiránek

David Jiránek

27. 5. 2024 17:15 6

Posedlost po umělé inteligenci nekončí. Po nástupu označení Copilot+ AI PC máme od AMD dostat nové Ryzeny AI, které se podívají do notebooků.

Reklama

Intel před nedávnem přišel s označením notebookových čipů Core Ultra. Slovíčko Ultra se do té doby používalo spíše u nejvyšší řady telefonů, ale díky Intelu si našlo cestu i do notebooků. V tomto případě jde o čipy s NPU jádry, které se hodí pro práci umělé inteligence. AMD chce jít na pojmenování ještě přímočařeji a k názvu rovnou hodí zkratku AI.

Podle spekulací se nová řada Ryzenů pro notebooky má označovat jako Ryzen AI. Navíc dojde ke změně číslování na trojciferné. Aby ale rudý tým nebyl pozadu, přeskočí rovnou na číslovku 300. Tím předežene Intel, který u další série Core Ultra má použít dvoustovku.

Změní AMD značení procesorů po vzoru Intelu? Do názvu má přidat zkratku AI
i Zdroj: Bilibili

Jak připomíná web tomshardware, AMD podobnou změnu označení nedělá poprvé. V minulosti výrobce okopíroval značení čipsetů u základních desek od Intel do takové míry, že konkurence byla přinucena upravit své číslování. Konkrétně šlo o desky B650 od AMD a B660 od Intelu. Jinak by se stalo, že obě společnosti přijdou se stejným označením.

Nová generace Ryzen AI, aktuálně označovaná jako Strix Point, má přinést Zen 5 a RDNA 3.5 architekturu, dále XDNA2 NPU s výkonem okolo 30 TOPS. Na ni naváže Strix Halo s vyšším výkonem. Cílem těchto čipů bude vyrovnat se procesorům M3 a M4 od Applu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama