aireal-nova-technologie-hmatove-odezvy-je-od-disney
Novinka AIREAL: Nová technologie hmatové odezvy je od Disney

AIREAL: Nová technologie hmatové odezvy je od Disney

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

27. 7. 2013 14:00 10

Že jste trefili například míč při hraní na Kinectu zjistíte jedině tak, že se vám přičtou body nebo vám dá Xbox vědět. Disney vyvinulo technologii, která přinese hmatovou odezvu i sem.

Reklama

Dotykové displeje mají jednu zásadní nevýhou. Nemají hmatovou odezvu, tedy například pokud píšete na klávesnici nemusíte vědět, jestli jste klávesu stiskli nebo ne. Za posledních pár let už bylo několik ukázek dotykových displejů s hmatovou odezvou, ale pokud se přesuneme bezdotykové technologie (třeba Kinect nebo předevčírem uvedený Leap Motion), tak zde žádnou hmatovou odezvu mít nemůžete. Tedy díky Disney vlastně můžete.

AIREAL: Nová technologie hmatové odezvy je od Disney
i Zdroj: PCTuning.cz

Zařízení se jmenuje AIREAL a jediné, co dělá je, že vystřeluje vzduch ve tvaru prstence do požadovaného směru. To samo o sobě není novinka. Stejný způsob používá například české 4DX kino pro různé simulace zásahů střelami. Těch zařízení může být najednou použito hned několik, čímž se pokryje větší část hráčova těla. Otázkou je, jakou sílu má vyfouknutý vzduch a zda-li by byl cítit například přes tričko.

AIREAL: Nová technologie hmatové odezvy je od Disney
i Zdroj: PCTuning.cz

A z čeho se AIREAL skládá? Motorem je několik malých reproduktorových membrán, které nasávají a vystřelují stlačený vzduch. Dále jsou zde dva matorky, které pomocí kamerky zaměřují místo, kam mají střílet. Pokud budete mít ruku do půl metru o AIREAL, je přesnost 100 %. Se zvětšující se vzdáleností přesnost klesá a u 1,25 metru je to 84 %. Jak vše funguje v praxi můžete vidět na videu.

Zdroj: Hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama