alphabetu-kvuli-pokute-z-eu-klesl-zisk-o-tretinu
Novinka Alphabetu kvůli pokutě z EU klesl zisk o třetinu

Alphabetu kvůli pokutě z EU klesl zisk o třetinu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 7. 2017 18:00

Kvůli pokutě od Evropské komise společnosti Alphabet, která vlastní vyhledávač Google, klesl ve druhém čtvrtletí zisk o 28 procent na 3,5 miliardy dolarů. Bez ní by zisk vzrostl a příjmy firmy by se rovněž zvýšily.

Reklama

Bez zahrnutí pokuty zisk Alphabetu stoupl o 28 procent na 6,3 miliardy dolarů, přičemž zisk na akcii činil 5,01 dolaru. Příjmy se zvýšily o 21 procent na 26 miliard dolarů, hlavně díky růstu příjmů z reklamy. Cena za proklik se nicméně snížila o 23 procent.

Příjmy Googlu stouply o 20 procent na 18,4 miliardy dolarů. Cena za proklik u Googlu klesla o 26 procent. Google čelí v oblasti internetové reklamy silné konkurenci sociální sítě Facebook. Obě firmy společně dominují tomuto trhu. Zvýšily se i příjmy z reklamy na stránkách YouTube.

Google dostal minulý měsíc od Evropské komise rekordní pokutu 2,42 miliardy eur (63,6 miliardy Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu. Ve svém vyhledávači podle komise zvýhodňoval jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Alphabet poté oznámil, že pokutu zaúčtuje ještě ve druhém čtvrtletí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama