amd-predvedlo-svuj-ctyrjadrovy-procesor
Novinka AMD předvedlo svůj čtyřjádrový procesor

AMD předvedlo svůj čtyřjádrový procesor

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

1. 12. 2006 00:00 24

Přestože vydání čtyřjádrových procesorů architektury K8L plánuje AMD až na druhou polovinu příštího roku, již nyní byly předvedeny funkční prototypy.

Reklama

Konkrétně byl předveden čtyřprocesorový systém s quad-core Opterony kódově označenými Barcelona (celkem tedy 16 jader). AMD se chlubí tím, že zatímco čtyřjádra Intelu jsou slepeny ze dvou dvoujádrových procesorů, Barcelona, vyráběná 65nm technologií, je prvním skutečným quad-core procesorem.

AMD chce zákazníkům nabídnout zejména snadnou cestu pro upgrade - Opterony 2000 a 8000, které se jako první stanou účastníky přechodu na 4 jádra (to bude někdy v polovině příětího roku), půjdou po flashnutí BIOSu osadit i do současných desek se Socketem F (nebude tedy vyžadován Socket F+). Vzpomínám-li si dobře na starší zprávy o čtyřjádrech od AMD, jejich spotřeba by se měla vejít do 125W, jak je tomu u dnešních nejrychlejších dvoujader.

AMD předvedlo svůj čtyřjádrový procesor
i Zdroj: PCTuning.cz

Na této adrese se můžete přenést na virtuální konferenci 'AMD Virtual IT Experience'. Můžete si tam prohlédnout stánek AMD a ostatních společností, jako kdybyste tam opravdu byli, a prostě to mají celé moc pěkně udělané. Tímto odkazem se dostanete přímo na přednášku Randyho Allena, který vám do nebes vychválí nativní čtyřjádro a vysvětlí vám, že quad-core slepená ze dvou dvoujader jsou vlastně úplně k ničemu :)

Pokud Barcelona nevypráší Kentsfieldu kožich, AMD bude mít docela problém - Intel má totiž poměrně velký náskok nejen co se týče počtu jader, ale také ve výrobních technologiích a na druhou polovinu roku 2007 už plánuje vydání svého nativního čtyřjádra jménem Yorkfield, který bude vyráběn 45nm procesem.

Zdroj: AMD

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama