amd-se-dohodla-s-ibm-na-spolecnem-postupu
Novinka AMD se dohodla s IBM na společném postupu

AMD se dohodla s IBM na společném postupu

Michal Mitrega

Michal Mitrega

7. 12. 2005 00:00 7

Firmy AMD a IBM, zabývající se výrobou čipů se dohodly na vzájemné technologické výpomoci.

Reklama

Firma AMD se na včerejší konferenci International Electron Devices Meeting ve Washingtonu společně s firmou IBM zavázala přejít na 65 nm technologii výroby čipů. Jak jistě víte, tak stávající procesory jsou vyráběny 90 nm technologií. Zmenšení na téměř 1/3 velmi pomůže reduktovat spotřebu a tepelný výkon procesorů. Díky tomu se budou vyrábět mnohem výkonnější procesory na stejné ploše čipu.

http://www.pctuning.cz/images/stories/Novinkari/michal.mitrega/amd_90nm.jpg
90 nm tranzistor

IBM společně s AMD oznámili plnou podporu tří klíčových technologií implemenotaných na wafery (křemíkové plátky z kterých se vyrábí procesory). Konkrétně embedded Silicon Germanium (e-SiGe), Dual Stress Liner (DSL) a Stress Memorization technology (SMT). Následkem je 40ti procentní zvýšení výkonu tranzistorů v porovnání se stejnými čipy bez stress technologií a snížení energetické náročnosti.

Zvětšování výkonu čipů bez potřebného zmenšování nepůjde do nekonečna. Kadéžmu je jasné, že ten kdo bude vyrábět menší tranzistory bude mít technologickou převahu. Intel už má nachystány dokonce plány na postupný přechod na 22 nm technologii.

IBM a AMD se rozhodli technologicky spolupracovat zřejmě proto, že si vzájemně skoro vůbec nekonkurují. Spolupráce s Intelem u obou těchto společností prostě není moná, protože zasahuje do sféry vlivu jak IBM, tak i AMD a navíc společnosti IBM vyfoukla dodávky procesorů pro počítače Macintosh.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama