Apple si chystá vlastní „Windows 8 moment“
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Apple si chystá vlastní „Windows 8 moment“

Apple si chystá vlastní „Windows 8 moment“

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 7. 2016 03:00 105

Seznam kapitol

1. Prožívej svůj systém! 2. Votuňte nám koně! 3. Příliš tlustý jack 4. Digitální zvuk je lepší...
5. Hlavně elegantně... 6. S modrým zubem? Mizerně a draze 7. Ve jménu DRM!

Windows 8 se staly legendou, symbolem toho, jak dopadnete, když jste chytřejší než vaši zákazníci a vnucujete jim něco, o co nemají zájem. Něco podobného na sebe chystá Apple – ale není se čemu divit, v kašlání na názory svých zákazníků má Apple dlouhou tradici.

Reklama

Když se objevila betaverze Windows 8, tak jsem patřil mezi první, kteří ztuhli hrůzou nad ergonomickou zvrhlostí, kterou Microsoft spáchal. Zdá se, že kdysi v minulosti někdo Microsoft proklel a posedl ho myšlenkou, že vždy a za všech okolností musí mít unifikované ovládací rozhraní, což nefungovalo v okamžiku, kdy se pokusil přenést desktop na kapesní počítače a bylo to ještě horší, když se u Windows 8 rozhodl pro opak.

Veselé kostky, Metro, dlaždice, nové rozhraní – říkejme této abysmalitě jakkoliv – nijak nepomohly expanzi Microsoftu do mobilního segmentu. Microsoft dokázal dokonale naštvat zákazníky, navyklé na jednotné ovládání desktopu, ale v oblasti mobilů selhal a tablety taky nestojí za řeč, moderní 2-in-1 se většinou používají podobně jako notebook, jenom je můžete roztrhnout ve dví.

Podobně jako galský vůdce Vercingetorix při obléhání jednotkami Julia Caesara marně obětoval své ženy a děti v pokusu přežít obležení, zběsilé dvojité nové rozhraní vedlo jenom k tomu, že se Windows 8 postavily svojí popularitou vedle Microsoft Boba.

Samotný fakt, že velkou a konzervativní společností prošla ergonomická zhovadilost se dvojitým způsobem ovládání, svědčí o vítězství designu nad ergonomií. Pravda, s vynaložením mírné dávky magie bylo možné Windows 8 učesat do podoby vhodné pro konzervativce, ale škoda byla vykonána a nyní se ji Microsoft snaží luxovat problém nabídkou Windows 10 zdarma. Důvody logicky a přehledně vysvětluje článek Michala Altaira Valáška.

Je pravda, že z technického hlediska má perfektní smysl vést uživatele od verze k verzi a vylepšovat systém. Microsoft ale zcela opomenul uživatelskou stránku věci, kterou ignoruje i řada IT expertů: Uživatelé tu nejsou od toho, aby se znova a znova učili, jak se používá ta samá věc. Ta věc je tu od toho, aby řešila jejich problém. Pro admina jistě není problém naučit se nový systém, ale lidi, kteří s ním dělají rutinní práci, ze změn radost mít nebudou.

Nikdo si „neužívá“ nebo „nevychutnává“ operační systém. Nevím, co marketing Microsoftu konzumoval za psychoaktivní látky, když přišli s touhle myšlenkou, ale je to vrcholná blbost. Změny uživatelé vítají pouze tehdy, pokud jim zjednodušují práci. Pokud změny práci komplikují – jako například pitomé výsuvné boční panely Windows anebo opravdu umně skryté tlačítko pro vypnutí systému u nejstarší a nejděsivější verze Windows 8 – uživatelé změnu nenávidí. Nemají ani rádi změnu pro změnu, prosté přerovnání ovládacích prvků. Jediné, co akceptují, je změna, která práci zjednodušuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama