Bezpečnostní hrozba u telefonů a tabletů, senzor vás může potají natáčet
i Zdroj: Depositphotos, DmitryPoch
Novinka Bezpečnostní hrozba u telefonů a tabletů, senzor vás může potají natáčet

Bezpečnostní hrozba u telefonů a tabletů, senzor vás může potají natáčet

David Jiránek

David Jiránek

2. 2. 2024 16:20 2

Vědci z MIT odhalili bezpečnostní hrozbu, která se skrývá v prakticky každém moderním telefonu, tabletu i řadě dalších zařízení. Útočník vás může natáčet a kameru k tomu nepotřebuje.

Reklama

Přelepenou nebo zakrytou kameru má u notebooku dost uživatelů z důvodu bezpečnosti a zachování soukromí. Pokud se k nim řadíte, možná vás zaskočí, jak snadné je zneužití jiného senzoru, který najdete spíše u mobilních zařízení. Řeč je o senzoru světla. Ten řídí například jas displeje a u telefonů tak může běžet prakticky nepřetržitě.

Na MIT (Massachusetts Institute of Technology) se pustili do zkoumání, zda senzor lze zneužít pro špehování a jak mu zamezit. Jak se ukázalo, senzor může posloužit jako kamera a lze přes něj získat i třeba PIN nebo heslo.

Jeden z pokusů se právě na PIN zaměřil a skrze změny okolního jasu šlo zjistit okolo 80 % PINů při deseti pokusech na každý. Při náhodném tipování byla úspěšnost jen 20 %. Tato technika má předpoklady pro optimalizaci a v rukou šikovného útočníka může být ještě přesnější.

Bezpečnostní hrozba u telefonů a tabletů, senzor vás může potají natáčet
i Zdroj: MIT / Science Advances

Díky pokročilým algoritmům se dá ze senzoru získat i obraz. Ačkoliv ho nelze kvalitou srovnávat s klasickou kamerou, už teď algoritmus rozpozná například gesta rukou. Testy prokázaly, že lze rozeznat i přítomnost lidského obličeje nebo různých tvarů.

Problém je v právech

Ačkoliv se může zdát, že útočník získá jen řadu rozmazaných obrázků, háček je v samotném přístupu k senzoru. Ten se totiž řadí do kategorie s malým rizikem a lze k němu přistupovat bez nutnosti speciálního oprávnění. O tom, že software senzor využívá tak nemusí uživatel dlouhou dobu vůbec vědět. Díky tomu mohou útočníci získat velké množství dat a vylepšit svůj algoritmus.

Na MIT proto doporučují změnu práv ohledně senzoru okolního světla, včetně snížení jeho rychlosti záznamu nebo fyzické přesunutí tak, aby nemířil na uživatele.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama