bude-o-jednoho-vyrobce-motherboardu-mene
Novinka Bude o jednoho výrobce motherboardů méně?

Bude o jednoho výrobce motherboardů méně?

Michal Kleman

Michal Kleman

29

VP společnosti MSI se nechal slyšet, že při stávající situaci na trhu se základními deskami bude muset skončit jeden ze čtyř velkých hráčů (Asus, ECS, GB a MSI).

Reklama

Omlouváme se za špatné znění původní zprávy, společnost MSI pochopitelně v žádném případě nekončí na poli základních desek. Podrobnosti si přečtěte dále...

Rostoucí popularita notebooků logicky brzdí tvorbu desktopů, a to se dotýká všech komponent. Podle prognóz pana Henry Lu, který působí ve společnosti jako product vice-president, bude muset trh opustit alespoň jeden ze čtyř velkých výrobců základních desek. Jedná se o společnosti Asustek Computer, Gigabyte Technology, EliteGroup Computer Systems (ECS) a MicroStar International (MSI).

Bude o jednoho výrobce motherboardů méně?
i Zdroj: PCTuning.cz

"Motherboardový buisiness nebude nadále schopen udržet růst čtyř velikánů," řekl Henry Lu. Není tajemstvím, že dodávky notebookových a netbookových komponent v součastnosti velmi přesahují objemy dodávek desktopových součástek. Konkurence mezi výrobci desek je tedy o to tužší, jelikož trh nemá kam růst a pokud se jednomu z výrobců podaří získat větší podíl, druhý musí ustoupit.

Jako v každém počítačovém odvětví, výrobci základních desek musí investovat velké peníze do vývoje a návrhů svých produktů. Zlepšování výrobních linek je také čím dál tím dražší a za předpokladu, že trh bude spíše upadat než růst, žádný z výrobců si nebude moci dovolit takovéto investice bez adekvátních příjmů. Jednou z možností je spojení více podniků do jednoho, takto už bylo "pospojováno" mnoho malých firmiček, na druhou stranu, například spojení Asusu a Gigabytu v Gigabyte United nakonec neproběhlo.

Pro představu, jak na tom tito čtyři největší výrobci jsou uvedu množství základních desek vyrobených v roce 2008. Asus prodal 21 milionů , stejně jako ECS. Gigabyte má na svém kontě 19 milionů motherboardů a na čtvrté příčce se usadila společnost MSI s 16 miliony základních desek.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama