Cenzura je druhá nejhorší věc, kterou můžeme naučit AI
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Cenzura je druhá nejhorší věc, kterou můžeme naučit AI

Cenzura je druhá nejhorší věc, kterou můžeme naučit AI

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 4. 2020 03:00 44

Seznam kapitol

1. Cenzura je špatná, M 2. Moje pravda je nadřazená. Absolutní! 3. Nová doba, nové myšlenky 4. Zapeklité problémy cenzury internetu 5. Potírání koronavirových fakenews a jiných fám 6. Čí pravda je ta nejpravdovatější?

Pravděpodobně se všichni shodneme na tom, že to úplně nejhorší, co můžeme AI naučit, je zabíjení lidí. Hned za ní je ale ta druhá nejhorší věc, kterou AI učíme už teď – a opravdu bychom to dělat neměli. Jde o to, jak umlčovat lidi – jde o cenzuru.

Reklama

Cenzura je špatná, M'kay?

Cenzura je jedno z nejhorších zel, které doprovází lidstvo v běhu dějin. Má různá jména a podoby, ale princip je stejný: Umlčet někoho, vzít mu možnost vyjadřovat se, ucpat mu hubu. Každý, kdo podporuje cenzuru, je nejenom velmi nebezpečný člověk, ale především naprostý hlupák, který odmítá pochopit základnou dějinnou lekci: Že to 1) nefunguje a 2) jenom nás to civilizačně vážně poškozuje.

Vždycky se našli jedinci, kteří více či méně krutě potlačovali jakékoliv myšlenky odlišné od těch oficiálních – a nikdy se to zcela nedařilo. Někdy byly intelektuální čistky a devastace úspěšnější – jako například likvidace „pohanství“ křesťany a nebo unifikace kdysi samostatných království do jediné říše Qin. Dějiny to nezastavilo a jen nás to připravilo o informace o starých společnostech. Čistá ztráta, žádný bonus.

Z nějakého důvodu vždy najdeme apologisty, kteří tvrdí, že cenzura je nutná. Je to takové uvažování jako z Warhammeru 40K: Pokud se nebude potlačovat hereze, stane se něco strašného, velká rebelie, devastující válka, rozpad vnějších světů a kdo ví, třeba to zakázané poznání povede i k přivolání démonů a samotnému konci lidstva.

Warhammer 40K je možná přehnaný, ale hlupáků, kteří věřili a věří v ochrannou moc cenzury, najdeme hodně. Je to celkem unifikovaná skupina jedinců, která se domnívá, že vlastní nějaký vyšší, kvalitnější přístup k pravdě, kterou musí přinést nemytým, nečesaným a hloupým masám, neschopných dosáhnout jejich duševního niveau. Málokdo z nich má ve skutečnosti dost sebereflexe na to, aby si uvědomil, že to, co považuje za vyvolení, je ve skutečnosti zaslepenost a omezenost.

Hlupáci, kteří vlastní jedinou pravdu, o sobě málokdy pochybují. Ve skutečnosti existuje psychologický koncept, který to vysvětluje: Dunning-Krugerův efekt. Když to hodně zjednoduším, inteligentní člověk ví, že něco neví, zatímco hlupák neví, že neví, takže je přesvědčen, že zná všechno. Vlastníci pravdy pravdu mají a ví to. Není tedy co zkoumat, o čem pochybovat – jen je třeba pravdu chránit a vymazávat vše, co ji zpochybňuje. Vítejte v duševním světě cenzorů!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama