Cenzura je druhá nejhorší věc, kterou můžeme naučit AI
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Cenzura je druhá nejhorší věc, kterou můžeme naučit AI

Cenzura je druhá nejhorší věc, kterou můžeme naučit AI | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 4. 2020 03:00 44

Seznam kapitol

1. Cenzura je špatná, M 2. Moje pravda je nadřazená. Absolutní! 3. Nová doba, nové myšlenky 4. Zapeklité problémy cenzury internetu 5. Potírání koronavirových fakenews a jiných fám 6. Čí pravda je ta nejpravdovatější?

Pravděpodobně se všichni shodneme na tom, že to úplně nejhorší, co můžeme AI naučit, je zabíjení lidí. Hned za ní je ale ta druhá nejhorší věc, kterou AI učíme už teď – a opravdu bychom to dělat neměli. Jde o to, jak umlčovat lidi – jde o cenzuru.

Reklama

Potírání koronavirových fakenews a jiných fám

Současná pandemie přinesla koncepty chytré karantény, která sledováním interakcí mobilních telefonů detekuje, s kým nakažený přišel do styku. Aplikace, které vyvíjí Google spolu s Apple a nebo naše eRouška, jsou v kontextu pandemie dobré a chvályhodné. Co když se tato technologie stane zcela standardní, nebudete ji moci vůbec kontrolovat a bude všudypřítomná? Jak velký rozdíl je mezi hledáním lidí, kteří se setkali s nakaženou osobou – a hledáním lidí, kteří měli nějaké interakce s označenou zájmovou osobou? Není to jedno a to samé?

Předpokládejme, že někdo začne budovat systém, který vás bude schopný dlouhodobě sledovat a vyhodnocovat – něco jako čínské sociální skóre. Fundamentální technologie už existují: Je možné vyhledávat závadné příspěvky na základě klíčových slov, je možné rozeznávat tváře na kamerách, je možné sledovat pohyb a kontakty s jinými osobami. Je to spousta dat – a velmi lákavá úloha pro lidi, kteří by pracovali na umělé inteligenci, která dokáže lidi klasifikovat, vyhodnocovat a sledovat.

Nemusíme být vyloženě paranoidní, stačí udělat něco jednoduššího, třeba něco, co analyzuje, vyhodnocuje a maže příspěvky na sociálních sítích. Všichni víme, že lidi jsou mrchy a používají zkratky a klíčová slova, jak o tom ostatně mluví Dan. Je proto nanejvýš zajímavé vylepšit sledovací AI o funkce, kdy se dokáže adaptovat na změny slovníků a sama klasifikovat závadné myšlenky maskované do nenápadných obratů.

Když to uděláme, dostaneme nesmírně výkonného cenzora, který dokáže pokrýt oceán příspěvků, identifikovat potížisty a rychle se přizpůsobovat jejich nové mluvě a novým identitám. Pod kontrolou ho může mít třeba výbor aktivistů pro dohled nad dobrem a pravdou. Budou to nejlepší z nejlepších, ti nejbrilantnější - můžeme jim říkat například Excellently Luminous Fanatics (ELF). Tito ELFové budou na AI dohlížet a svými korekcemi do ní otiskovat svůj světonázor, učit ji, co je dobré a co je zakázané - až nakonec budeme mít brilantní a nezávislý dozor, skutečného a objektivního AIBratra.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama