cesi-na-dovolene-plni-kapsy-kybernetickych-zlocincu-varuje-kaspersky-lab
Novinka Češi na dovolené plní kapsy kybernetických zločinců, varuje Kaspersky Lab

Češi na dovolené plní kapsy kybernetických zločinců, varuje Kaspersky Lab

Mirek Kočí

Mirek Kočí

18. 8. 2016 20:00

Nová studie společnosti Kaspersky Lab ukázala, že Češi cestující na dovolenou nebo za prací riskují, že přijdou o své peníze. V zahraničí provádějí mnoho finančních operací, často pomocí nezabezpečených Wi-Fi sítí a bez dostatečné ochrany svých zařízení.

Reklama

Z průzkumu vyplývá, že více než polovina (57 %) dotázaných Čechů považuje ztrátu peněz za nejnebezpečnější hrozbu, které mohou v zahraničí čelit. Zneužití kreditní karty se bojí 40 % českých respondentů. A jejich obavy jsou opodstatněné. Podle studie Kaspersky Lab přišlo někdy o peníze 15 % dotázaných. Necelá desetina (8 %) pak uvádí, že během pobytu v zahraničí, došlo ke zneužití jejich platební karty. Trojici nejobávanějších hrozeb, kterým musí Češi během cestování čelit, doplňují napadení jejich zařízení (8 %) a online podvody (12 %). Globální výsledky studie ukazují, že téměř každý desátý (8 %) dotázaný se na svých cestách stal obětí kyberzločinu.

Češi na dovolené plní kapsy kybernetických zločinců, varuje Kaspersky Lab
i Zdroj: PCTuning.cz

Vzhledem k chování Čechů na cestách nejsou tyto výsledky nějak překvapující. Průzkum ukázal, že tři čtvrtiny (74 %) dotázaných se připojují k jakýmkoli veřejným Wi-Fi sítím, které mohou být zneužity kybernetickými zločinci. Přes potenciálně nebezpečná připojení pak téměř polovina (47 %) českých respondentů používá internetové bankovnictví a více než třetina (33 %) nakupuje online. Bez vhodné ochrany vystavují uživatelé sebe a své peníze zbytečnému nebezpečí. I přesto využívá bezpečnou VPN při připojení k veřejným sítím pouze 26 % dotázaných Čechů. Téměř čtvrtina (23 %) v průzkumu přiznala, že se při připojování k internetu nijak nechrání.

Aby uživatelé předešli ztrátě peněz, měli by se při cestování a připojování k internetu v zahraničí dostatečně chránit. Nikdy by neměli spustit z dohledu své platební karty a k internetu by se měli připojovat pouze pomocí zabezpečeného VPN připojení, radí Kaspersky Lab.

Češi na dovolené plní kapsy kybernetických zločinců, varuje Kaspersky Lab
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky Lab TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama