ceske-zeny-preferuji-pocitace-ktere-se-vejdou-do-kabelky-tvrdi-pruzkum
Novinka České ženy preferují počítače, které se vejdou do kabelky, tvrdí průzkum

České ženy preferují počítače, které se vejdou do kabelky, tvrdí průzkum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

27. 3. 2014 15:00 1

O jakém počítači sní ženy? Oproti těm současným musí „zhubnout“ zhruba o polovinu, aby se dal snadno přenášet. Ženy chtějí s počítačem nejenom pracovat, ale také dobře vypadat, měl by se vejít do kabelky anebo do designového pouzdra. Výsledky pocházejí z rozsáhlého průzkumu společnosti Intel v ČR, Maďarsku a SR.

Reklama

Pro 37 % žen v České republice, Maďarsku a na Slovensku je překážkou ve větší mobilitě váha notebooku. Rády by pracovaly z domova a zaměstnavatel by jim to umožnil, ale nechce se jim tahat těžký notebook. Podle dotazovaných měl notebook „zhubnout“ zhruba o polovinu, aby se dal snadno přenášet. Výsledky pocházejí z rozsáhlého průzkumu společnosti Intel, který proběhl v ČR, Maďarsku a Slovensku mezi 1877 respondenty ve věku 20 až 40 let, z toho bylo 1239 žen a 638 mužů.

„Optimální hmotnost notebooku by se podle více než poloviny (52,1 %) ženských respondentek měla pohybovat v rozmezí 1 kg a 1,5 kg. Vedle toho se ovšem najde ještě dalších 19,8 % žen, které by přivítaly notebooky do 1 kg,“ reprodukuje jeden z hlavních závěrů průzkumu Martin Vařbuchta, manažer pro maloobchodní prodej společnosti Intel. Jen pro představu – současné stroje v průměru váží kolem 2,5 kg. Ve srovnání s ženami muži jsou k urostlejším notebookům benevolentnější a na nějaký ten gram navíc tolik nehledí, ale i tak přístroje s hmotností pod 1,5 kg vyžaduje více než polovina mužů (53 %). Tato kritéria zpravidla splňují zařízení z kategorie ultrabook a „dva v jednom“.

České ženy preferují počítače, které se vejdou do kabelky, tvrdí průzkum
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro 86 % žen je důležité, aby svůj notebook mohly bez problémů přenášet z práce domů a zpět, cestovat s ním a využívat výhod jeho mobility. Nejvíce si mobility cení ženy v Maďarsku (91 %) a muži v Česku (86 %). Pro mobilitu svědčí i fakt, že 64 % žen preferuje mít pouze jeden notebook pro práci i na doma. Největší touhu mít vše pohromadě v jednom přístroji dávají najevo Češky – 66,7 % a Češi společně s Maďary (73 %).

Česká republika je středoevropská velmoc v prodeji počítačů přes internet Co se týče ceny „počítače snů“, muži jsou připraveni za něj vytáhnout z peněženky 15 304 Kč, což je v průměru podstatně více než u žen – 12 546 Kč. Nejméně senzitivní jsou k ceně Slováci – ženy by v průměru v přepočtu zaplatily 14 040 Kč a muži dokonce 16 380 Kč. Češi představují zlatý střed - ženy s 13 600 Kč, Češi s 16 280 Kč. Nejšetrnější jsou Maďarky, které by v průměru zaplatily jen cca 10 000 Kč, Maďaři 13 260 Kč.

Muži také mnohem více preferují nakupování přes internet: v e-shopu by si svůj vysněný počítač pořídilo 46 % mužů, ale jen 26 % žen, které více tíhnou ke kamenným obchodům. Podle vyjádření největšího prodejce elektroniky Alza.cz však podíl žen, které nakupují online v Čechách i na Slovensku, rychle roste. Nejpozitivněji se k e-shopům staví čeští muži s 56 % a slovenské ženy s 33 %. Z porovnání třech zemí vyplývá, že Česká republika je v prodeji počítačů přes internet velmoc: jako v jediné z uvedených zemí jsou e-shopy více preferované než kamenné obchody.

České ženy preferují počítače, které se vejdou do kabelky, tvrdí průzkum
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle zjištění společnosti Intel, k některým trendům blízké budoucnosti se Středoevropanky stavějí zdrženlivěji – například nositelná elektronika včetně čipů zabudovaných do oblečení přijde jako dobrý nápad pouhým 14 % oslovených žen. Muži se v této věci ukazují být více otevření novinkám – očipované oblečení by se líbilo téměř 22 % mužů.

Zdroj: Intel TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama