cipy-arm-jsou-v-95-telefonu-apple-muze-slavit
Novinka Čipy ARM jsou v 95% telefonů, Apple může slavit

Čipy ARM jsou v 95% telefonů, Apple může slavit

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

24. 8. 2012 12:30 38

Svazek společností Intel a Microsoft už není tak pevný jako býval. Může za to nepřehlédnutelná ztráta firmy Intel na ARM v překotně se vyvíjejícím segmentu telefonů.

Reklama

Intel už není v tak silné pozici jako kdysi býval. Může za to především společnost ARM, která si v mobilech vybudovala 95% podíl. Například Microsoft Surface nejprve vyjde ve verzi s ARM procesorem a až posléze se dostane na starého spojence Intel (a úplně zapomeňme na to, že Microsoft vůbec poprvé vydává stejný výrobek (tablet, notebook), jako jeho partneři).

Nepřehlédněte: Facebook 5.0 pro iOS: Překopaný od základů a dvakrát rychlejší

Intel na poli čipů pro mobilní telefony trochu zaspal a i když nabízí vlastní řešení, je přeci jenom dražší a navíc má o něco vyšší spotřebu než konkurence. Procesory společnosti ARM nejsou tak komplexní a univerzální jako ty od Intelu, ale jednodušší návrh umožní levnější výrobu a také nižší spotřebu. A to jsou dva faktory, na které výrobci mobilních zařízení a potažmo i zákazníci slyší. 

Čipy ARM jsou v 95% telefonů, Apple může slavit
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel sice dominuje na trhu s desktopovými procesory, ale do mobilních zařízení bude pronikat složitě. ARM tak poskytuje Microsoftu zajímavou alternativu, protože s jejich procesorem může prodávat funkční tablet s Windows a předinstalovaným kancelářským balíkem Office za $200. Zajímavá cena, které bude Intel muset konkurovat výkonem.

A proč může Apple slavit? Kdysi tak harmonické partnetství společností Intel a Microsoft narušilo ARM Holdings, které se zabývá vývojem procesorů s architekturou RISC, které všichni naši čtenáři dobře znají. ARM Holdings bylo mimo jiných založeno společností Apple Computer.

Zdroj: vr-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama