Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu
i Zdroj: Bing AI
Návody Článek Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu

Co dělat, když se něco pokazí v Linuxu | Kapitola 6

Tomáš Němec

Tomáš Němec

9. 11. 2023 09:00 22

Seznam kapitol

1. Připojené zařízení se neobjevuje 2. Problém se síti, jak postupoval při diagnostice 3. Procesor, teploty – Jak zjistit údaje senzorů? 4. Problémy s diskem – příkazový řádek. 5. Problémy s diskem – grafické prostředí 6. Dependency hell, závěr

Tento článek je určen lidem, kteří mají přehled v oblasti počítačů, vyznají se ve Windows, umí řešit běžné problémy. A potřebovali by základní návod, jak řešit běžnější problémy i v prostředí Linuxu.

Reklama

Dependency hell

Dependeny hell, neboli peklo závislostí. Hrozí skutečně, nebo jde jen o mýtus nepřívětivosti Linuxu? 

Ano člověk se s tímto stavem může setkat, ale ne při běžném chování k nainstalované distribuci.

Rizikové chování: Odkládání aktualizací

Toto je problém především u distribucí typu rolling release. Při aktualizaci často většiny balíčků z distribuce ob několik verzí. Ovšem zcela imunní nejsou ani konzervativní distribuce.

Ruční nahrávání softwarových knihoven jiných verzí, než je k dispozici v distribuci.

Chceme nainstalovat novou verzi určitého programu, ale dostaneme chybovou zprávu, že program potřebuje verzi knihovny vyšší, než je v naší distribuci k dispozici. Seženeme si příslušný balíček a nainstalujeme. Ovšem při další instalaci, nebo aktualizaci z repozitářů narazíme na nesplněné závislosti kvůli tomuto zásahu.

Použití většího množství repozitářů třetích stran pro programy s velkým počtem závislostí.

Podobný stav, instalacemi programů z těchto repozitářů si můžeme do systému dostat mnoho sdílených knihoven jiných verzí, než jsou k dispozici v distribuci. Tyto knihovny nemusí být kompatibilní s programy v repozitářích distribuce.

Pokud se chystáte k podobnému chování, doporučuji minimálně si veškerý postup pečlivě dokumentovat. Je vhodné mít poznamenané všechny závislosti, které jsme si nainstalovali. hodně to zjednoduší cestu zpět. Pro začátečníky toto opravdu doporučuji. 

Pokud k Dependency hell dojde a mi nemáme podrobně zmapovanou naší činnosti pro repozitáře třetích stran a ručně nainstalované balíčky, tak máme problém. Zde doporučuji především klid a postupovat po malých krocích.

  1. Smazat, případně nahradit balíček co dělá problémy verzí z repozitáře.
  2. Pokud chce smazat větší množství dalších balíčků o kterých si nejsme jisti, kam patří, raději nejdříve vše ověřit. 
  3. Nutné nahrát zpět ve verzi z distribučních repozitářů.
  4. Takhle pomalu postupovat krok za krokem k řešení – nespěchat.
  5. Každý krok dokumentovat. 

Bohužel ani tento postup nezaručuje, že problém vyřešíme uspokojivě. Je potřeba mít již nějakou zkušenost. Proto doporučuji: Pokud nemáte dostatek zkušeností, raději se rizikovému chování vyhněte.

To by byl rychlý výčet problémů, které mohou člověka potkat při běžné práci s počítačem. Podívali jsme se na to, jak je řešit v Linuxové distribuci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama