dockame-se-1000ghz-procesoru
Novinka Dočkáme se 1000GHz procesorů?

Dočkáme se 1000GHz procesorů?

Ace.

Ace.

26. 3. 2009 00:00 22

Vědci z MIT (Massachusetts Institute of Technology) tvrdí, že nová forma uhlíku zvaná grafen, bude možná schopná zvýšit frekvence počítačových čipů až na 1 terahertz.

Reklama

Podle zprávy vydané tiskovým oddělením MIT minulý týden, bude o výsledcích jejich výzkumu článek v květnovém čísle časopisu Electron device letters. Grafen je čistá forma uhlíku uspořádaná do jednovrstvé sítě atomů spojených do tvaru šestiúhelníku. Od jeho objevení v roce 2004 vědci usilovně bádali nad možným praktickým využitím a nyní je možné, že bude hrát klíčovou roli v budoucí elektronice. Vědci z MIT - Tomas Palacios, Jing Kong a dva jejich studenti, sestrojili experimentální grafenový čip schopný násobení frekvencí.

Dočkáme se 1000GHz procesorů?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože současné procesory také násobení frekvencí používají, generují současně velké množství šumu, který se musí odfiltrovat, a spotřebovávají hodně energie. Grafenový čip používá jediný tranzistor a jeho výstup je čistý, nepotřebuje žádné filtrování.

Palacios se vyjádřil, že tato technologie by se mohla dostat do komerční formy během dvou let. V současné době se vědci z MIT snaží vyvinout způsob, jakým by se dal 'vypěstovat' grafenový wafer pro sériovou výrobu.

Podle InformationWeek

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama