dv-strizna-hercules-dv-action-pro
Zábava Článek DV střižna: Hercules DV Action! PRO

DV střižna: Hercules DV Action! PRO | Kapitola 3

Novotný Viktor

Novotný Viktor

5. 1. 2003 00:00 45

Seznam kapitol

1. Balení a instalace 2. Software, část 1 3. Software, část 2 4. Shuttle PRO a závěr

Firma Hercules vyšla tímto výrobkem naproti těm uživatelům, kteří chtějí zpracovávat své digitální video sami. Na tom by nebylo nic zvlástnoho, kdyby k této sadě nebyl přibalen unikátní střihový kontrolér, který normálně bývá k vidění u výrobků mnohokrát dražších.

Reklama

Audio Editor

DV střižna: Hercules DV Action! PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Editaci zvuku zde zastává tento prográmek, který snad není třeba popisovat. Jedná se o klasický zvukový editor a každý z nás už někdy určitě v nějakém takovém dělal. Viz obrázek.

Video editor

DV střižna: Hercules DV Action! PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Video editor bývá opravdovým srdcem střihacího programu – ať už mám na mysli dodávanou sadu tradiční Pinnacle Studio 8 či samotného krále v tomto oboru a to Adobe Premiere.
Hned při vstupu nám Ulead Media Studio 6.5 dá vybrat v jakém formátu a rozlišení videa chceme pracovat, je to tak trošku opsaný postup (profily) z mého nejoblíbenějšího střihacího programu Adobe Premiere. I zde je pracovní plocha rozdělena – v horní polovině: okna Preview, Source a okno s roletkovou nabídkou efektů, přechodů a filtrů. V spodní polovině: Timeline.

Okno Preview slouží pro přehrávání náhledu z time-line a když máte kameru v režimu VCR připojenou k TV, tak je tento náhled zobrazován pomocí této kamery na TV-monitor. To je funkce, která tuto kartu vyzdvihuje do třídy semi-profi střižen, protože právě až zde je možný potřebný náhled na TV-monitoru. Je to poprvé, co tuto funkci vidím u setu z této cenové kategorie – čímž má tato karta u mne jednoznačné plus při hodnocení dovedností. Samozřejmě nemůžeme očekávat, že všechny střihy budou zobrazovány real-time, dochází zde k malému mezi-výpočtu závislému na výkonu Vašeho PC (viz také testy sestav níže). Nicméně je to krok kupředu, kterým firma Hercules umístila tuto kartu výš, než jen do třídy ryze amatérské.

Okno Source slouží pro úpravu a trimování zdrojového materiálu a prohlížení media knihovny. V obou oknech se výborně uplatňuje Shuttle PRO a využívá se zde možnosti nedávno dostupné jen profesionálům a to procházení záběrů pomocí shuttlem volitelné rychlosti ( na to je to „kolečko“ – na které se mne mnozí ptají k čemu slouží ). Toto je druhé plus, které ovlivňuje recenzi.

Okno s roletkou nabídky, jak je zvykem u Premiere, je zde možné volit pomocí roletky, s čím budeme momentálně pracovat.     ( filtry, přechody, media knihovna….)
Time – Line Okno, moje oblíbené místo ať už tvořím v jakémkoli programu, protože právě zde se vše mixuje a prolíná, no zkrátka tvoří se nové multimediální dílo. Opět je zde patrná podobnost s premierou. Jsou zde dvě vrstvy ( osy ) videa, mezi které se vkládají střihy a další tři vrstvy pro grafiku, titulky, případně také video sekvenci. Ke všem těmto vrstvám jsou přiřazeny audio vrstvy.
Jako první pokus nám postačí dvě video sekvence (vytvořené ve Video Capture) a jeden zvolený střih. Umístíme tyto prvky do time-line a hned si můžeme vyzkoušet okno Preview    a jeho spolupráci s naší kamerou. Nebo experimentovat s exportem videa třeba pomocí Ulead DVD Plug-inu a to jako DVD či SVCD … nakonec můžeme vyzkoušet samotný export videa na pásku. (pokud máme otevřený DV-IN v naší kameře)

Ulead Cool 3D

DV střižna: Hercules DV Action! PRO
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybavit kartu tímto programem byl opravdu mistrovský kousek, v této cenové kategorii je to trošku zlom do vyšší třídy. Tento prográmek Vám umožní udělat si vlastní 3D animaci a vyexportovat do video souboru a tento můžeme následně použít v našem multimediálním díle. Export videa pro potřeby DV je nutné nastavit na 720x576 pixelů s 25snímky za sekundu. Formát pro Evropu je většinou PAL.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama