evropsky-soud-rozhodl-vasi-nadrizeni-vam-mohou-cist-soukrome-zpravy
Novinka Evropský soud rozhodl: Vaši nadřízení vám mohou číst soukromé zprávy

Evropský soud rozhodl: Vaši nadřízení vám mohou číst soukromé zprávy

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

15. 1. 2016 12:00 20

  Evropský soud pro lidská práva rozhodl v případu rumunského inženýra Barbulescu. Ten byl ze zaměstnání vyhozen poté, co zaměstnavatel získal jeho soukromou korespondenci a zjistil, že v zaměstnání vede skrze Yahoo Messenger soukromou korespondenci. Barbulescu kvůli této skutečnosti na zaměstnavatele podal žalobu. Konkrétně se mu nelíbilo, že porušil jeho právo na soukromí.

Reklama

Problémy Barbulesca v zaměstnání se začaly kupit už v roce 2007. Jenom pár měsíců po přijetí do práce ho zaměstnavatel upozornil na to, že firemní počítače nejsou určeny na soukromou korespondenci. V té době se Barbulescu hájil tím, že Yahoo Messenger využívá ke komunikaci se zákazníky.

O několik měsíců později však zaměstnavatel za pomoci softwarového nástroje IMFirewall získal 45 stran jeho soukromé korespondence, kterou mu předložil. Tato korespondence obsahovala rozhovory s jeho bratrem i snoubenkou. A následoval vyhazov.

Jak už bylo řečeno, Barbulescu se po incidentu rozhodl soudit. Jenže to mu nepomohlo. Soud ve Štrasburku rozhodl, že zaměstnavatel má právo kontrolovat své zaměstnance, zdali v pracovní době provádějí přidělené úkony. Proto až příště pocítíte neodbytné nutkání přihlásit se v práci na sociální síť nebo chat, vzpomeňte si na to, že by se vám to nemuselo vyplatit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama