Extrémní výkon iPhonu 15 Pro má nečekaný problém: jak je to s přehříváním?
i Zdroj: Sophia Stark / Unsplash
Apple Novinka Extrémní výkon iPhonu 15 Pro má nečekaný problém: jak je to s přehříváním?

Extrémní výkon iPhonu 15 Pro má nečekaný problém: jak je to s přehříváním?

Jakub Fišer

Jakub Fišer

29. 9. 2023 14:30 14

Nedávno představené telefony společnosti Apple chtějí velmi vážně aspirovat i na nejlepší herní smartphony na trhu. Argumentem je pro to nejen extrémní výkon, ale také solidní dostupnost velkých AAA her z konzolí a PC. Jenže jak se ukazuje, k dokonalosti něco podstatného chybí.

Reklama

iPhone 15 Pro – žhavý herní stroj

Na sociálních sítích se začaly hromadně objevovat negativní ohlasy na správu tepla nových iPhonů 15 Pro a hlavně Pro Max. Oba nejdražší iPhony prý topí více než je zdrávo, zároveň více než loňské varianty 14 Pro a Pro Max. Upozornil na to korejský youtuber BullsLab, v Česku třeba YouTube kanál WRTech.

Podle těch se při hraní her či při benchmarcích teplota zařízení vystoupá až na 46 °C, což pro samotný iPhone sice není nijak likvidační, ale rozhodně jde o nadprůměrnou hodnotu a takového přehřívání je nežádoucí hlavně s ohledem na cenu smartphonu. Pro připomenutí, model 15 Pro startuje na 30 tisících korunách, Pro Max dokonce vyjde na 36 tisíc korun.

Titan, 3nm čip, nebo v čem je problém?

Okamžitě se začalo diskutovat o příčině zahřívání. Část odborné veřejnosti se přiklání k tomu, že na vině jsou nedokonalosti na čipsetu A17 Pro. Jde o zbrusu nový čip, který si nechal Apple vyrobit u tchajwanské firmy TSMC. Problém je v tom, že jde o první komerčně využitý 3nm čipset u mobilního telefonu a takové průkopnictví s sebou jednoduše nese určitá rizika.

Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač
i Zdroj: Apple

Apple opět čaroval: nový iPhone 15 Pro má lepší ray tracing než váš počítač

Apple si již tradičně v září svolává novináře i fanoušky na svoji konferenci. Letošní Keynote se točila okolo nových modelů…

12. 9. 2023 22:10
41

Do toho však vstupuje Ming-Chi Kuo, uznávaný analytik a expert na úniky ohledně společnosti Apple. Ten totiž tvrdí, že na vině není 3nm čipset A17 Pro, ale kombinace několika faktorů. „Hlavní příčinou jsou pravděpodobně kompromisy v konstrukci za účelem dosažení nižší hmotnosti, jako je zmenšená plocha pro odvod tepla a použití titanového rámu, což negativně ovlivňuje tepelnou účinnost,“ napsal Ming-Chi Kuo k problému.

Řešení? Těžko předpovídat, jak se k problému Apple postaví. Evidentně nastala situace, kdy cílem bylo ukázat maximální výkon iPhonu, nicméně konstrukce k tomu není uzpůsobena. Titan navíc izoluje teplo lépe než hliník nebo ocel, které Apple využíval v minulosti. Apple se pravděpodobně pokusí problém akcentovat v nejbližší aktualizaci, a to tak, že trochu omezí výkon. Uživatel to v praxi nepozná, mobil se ale nebude tolik zahřívat.

Co si o problematice zahřívání nových iPhonů 15 Pro myslíte vy?

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama