facebook-kupuje-whatsapp-za-320-miliard-korun
Apple Novinka Facebook kupuje WhatsApp za 320 miliard korun

Facebook kupuje WhatsApp za 320 miliard korun

Mirek Kočí

Mirek Kočí

20. 2. 2014 17:30

Facebook zaplatí za provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci napříč chytrými telefony 16 miliard dolarů, v přepočtu 320 miliard korun. Podle agentury Reuters jde o šestou největší technologickou akvizici v historii. Oficiálně bude obchod uzavřen ke konci roku 2014.

Reklama

O tom, že Facebook se chystá koupit WhatsApp, se spekulovalo už v prosinci 2012, tehdy ale obě firmy jednání popřely. K oznámení uzavření jedné z největších technologických akvizic došlo až nyní.

„WhatsApp je na cestě propojit jednu miliardu lidí. Taková služba je pro nás neuvěřitelně cenná,“ píše generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v tiskové zprávě. Facebook zaplatí za WhatsApp 4 miliardy dolarů v hotovosti, 12 miliard pak v akciích. Další 3 miliardy vyplatí později zakladatelům a zaměstnancům firmy.

Komunikační platformu WhatsApp používá každý měsíc přes 450 milionů lidí. Sedmdesát procent z nich je aktivních dokonce každý den.

Aplikace umožňuje mezi mobily nejrůznějších značek zasílat textové zprávy podobné SMS bez poplatků. Služba navíc umí zprávy posílat i s fotkami, videozáznamy a zvuky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama