frekvence-procesoru-amd-bulldozer
Novinka Frekvence procesorů AMD Bulldozer

Frekvence procesorů AMD Bulldozer

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 4. 2011 19:53 23

Společnost AMD rozeslala první ES čipy architektury Bulldozer, a jeden z majitelů vypustil detaily ven

Reklama
Frekvence procesorů AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

AMD začalo rozesílat už plně funkční ES čipy architektury Bulldozer testerům ve velkých firmách, a také klíčovým zákazníkům serverového segmentu. Jak už to tak bývá, jeden ze šťastlivců to nevydržel a vypustil ven obrázek a klíčovací tabulku procesorových modelů. Ke každé revizi procesorů vydává Intel i AMD dokument (tajný), jež pomahá idetifikovat konkrétní parametry ES procesorů, jež jsou většinou označeny jen interním shlukem znaků. Stejně to dělá Intel i AMD a tuto tabulku většinou recenzenti dostávají řádně s předstihem. Podle zkušeností s tabulkou od Intelu, vím, že minimálně polovina frekvencí a parametrů se dostane později na trh, tedy alespoň ty s nejvyššími takty. U AMD to tedy předpokládejme také. Co nás tedy čeká? - Podívejme se:

Frekvence procesorů AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

Současné ES čipy jsou vydány v revizi B0, tedy už celkem pokročilém stádiu před vydáním, možná jde dokonce už o téměř finální silikon. Ze čtyřmístného označení sice nepoznáme kolik skrývá procesor jader, víme ale, že 2820 je šestijádro na frekvenci 2,8 GHz. Pokud budeme brát nejpovedenější z ES čipů s tímto označením, bude jeho Turbo frekvence 3800 MHz, tedy o 1 GHz vyšší. Zdali pro všechna jádra, to zatím nevíme. Identifikovat z označení počet jader je nemožné, čtveřice čísel určuje v podstatě jen frekvenci vzorku. Abychom odhalili počet jader, je nutné znát zbytek čísla na čipu. Osmíjádro bude nést označení "8" o počtu jader na čtvrtém znaku od konce. S téměř stoprocentní jistotou ale můžeme tvrdit, že nejrychlejší čip (pravděpodobně osmijáro) architektury Bulldozer bude pracovat na frekvenci 3200 MHz s Turbem 3700 MHz.

Nejrychlejším bude ale zřejmě nějaké čytřjádro se základní frekvencí 3100 MHz a Turbem 4100 MHz, to by mohl být zajímavý herní kousek. Šestijádra se budou pravděpodobně pohybovat kolem frekvencí 3 GHz s Turbem 900-1000 MHz. No uvidíme za nějaký čas, leaků se objeví nyní už asi hodně. Uvedení je za pár týdnů, tedy už se jistě provalí více detailů.

Zdroj: PCinlife

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama