Handheld ROG Ally oficiálně představen, dostane úplně nový čip od AMD a zavaří Steam Decku
i Zdroj: Asus
Novinka Handheld ROG Ally oficiálně představen, dostane úplně nový čip od AMD a zavaří Steam Decku

Handheld ROG Ally oficiálně představen, dostane úplně nový čip od AMD a zavaří Steam Decku

David Jiránek

David Jiránek

25. 4. 2023 16:30 3

Slušná porce výkonu, dobrý displej a podpora velké části herních knihoven. ROG Ally se oficiálně představuje a do prodeje zamíří už za pár týdnů.

Reklama

Na začátku dubna jsme informovali o nově představeném handheldu ROG Ally z dílny Asusu. Nešlo o aprílový vtípek, nýbrž o skutečného vyzyvatele Steam Decku a řady čínských přenosných zařízení. V té době už jsme znali řadu specifikací, které si nyní můžeme potvrdit.

ROG Ally dostane 7palcový Full HD displej s obnovovací frekvencí 120 Hz a jasem až 500 nitů. Doba odezvy je slušných 7 ms a panel podporuje adaptivní obnovovací frekvenci.

O chlazení se starají dva větráčky, což zajišťuje spolehlivé chlazení hlavního čipu při nízké hlučnosti. Asus do vnitra vměstnal i prachové filtry, aby se přísun čerstvého vzduchu neucpal a čištění bylo snadnější. Soustava chlazení používá speciální heatpipes, které fungují v jakékoliv orientaci. Jejich menší tloušťka posiluje kapilární efekt a zlepšuje tak přenos tepla i kdybyste drželi zařízení na výšku. Celá konzole váží jen 608 gramů, což bylo dosaženo díky optimalizaci konstrukce a chlazení.

Handheld ROG Ally oficiálně představen, dostane úplně nový čip od AMD a zavaří Steam Decku
i Zdroj: Asus

O pohon se stará zcela nový procesor od AMD s označením Z1. Je postaven na Zen 4 architektuře a 4nm výrobním procesu a doplňuje ho RDNA 3 grafika. AMD k tomuto čipu vydalo vlastní tiskovou zprávu. Procesor nabízí 6 jader a 12 vláken, 22 MB cache a grafický výkon až 2,8 TFLOPS.

Handheld ROG Ally oficiálně představen, dostane úplně nový čip od AMD a zavaří Steam Decku
i Zdroj: AMD

AMD uvádí, že procesor rozjede na malé detaily v 1080p (avšak upscalnuto z 720p pomocí FSR) řadu populárních titulů včetně GTA 5 nebo Far Cry 6.

Uvnitř ROG Ally dále nalezneme PCIe 4.0 SSD s kapacitou až 512 GB. Úložiště lze rozšířit o rychle UHS-II micro SD karty s rychlostí až 312 MB/s.

Co se softwaru týče, handheld obsahuje speciální verzi Amoury Crate SE, kde naleznete například hry z různých knihoven a řadu nastavení zařízení. Upravit si můžete například citlivost páček.

Na ROG Ally běží Windows 11, tudíž nebude problém se spuštěním většiny her, které běží na PC, podporují ovládaní pomocí gamepadu a konzole je po stránce výkonu rozjede.

Asus nabídne i řadu příslušenství ve třech kategoriích. Doplňky “WE TIME” se skládají z bezdrátových ovladačů a nabíječky s dodatečným USB a HDMI, abyste konzoli mohli snadno připojit k monitoru. “ME TIME” se zaměřuje na jednotlivé uživatele. Nechybí proto praktické pouzdro a bezdrátová sluchátka.

Asi nejzajímavějším doplňkem v sekci “PRO TIME” je ROG XG Mobile s notebookovou RTX 4090 a řadou portů. K handheldu tak můžete připojit prakticky vše včetně monitoru, klávesnice a myši. Zároveň se razantně zvýší grafický výkon.

Cena ROG Ally bude vyšší než v případě Steam Decku. Konkrétní cenovka není známa, nicméně by se měla vejít do přibližně 25 tisíc korun. Oficiálně se datum uvedení do prodeje odhalí 11. května na globální konferenci, nicméně zařízení bude dostupné i v ČR s plnou lokální podporou.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama