herni-retropocitac-zx-spectrum-ziskal-potrebne-finance-a-vraci-se-na-trh-v-nove-forme
Novinka Herní retropočítač ZX Spectrum získal potřebné finance a vrací se na trh v nové formě

Herní retropočítač ZX Spectrum získal potřebné finance a vrací se na trh v nové formě

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 12. 2014 08:45 8

Mnozí čtenáři si jistě vzpomenou na 32 let starý počítač ZX Spectrum, který se nyní po úspěšné Crowdfundigové kampani na Indiegogo vrací ve svěží formě pod označením Sinclair ZX Spectrum Vega.

Reklama

Výrobci z Retro Computers Ltd. stojící za zmrtvýchvstání tohoto slavného herního počítače získali v kampani požadovaných 100 000 liber během pouhých dvou dnů a nyní se pouští do výroby prvních 1000 kusů tohoto zařízení. V první řadě bychom si měli povědět, jakých změn se počítač dočkal oproti původnímu stroji z 80. let. 

Herní retropočítač ZX Spectrum získal potřebné finance a vrací se na trh v nové formě
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Původní počítač ZX Spectrum (zdroj: Wikipedia)

Původní model byl vybavený QWERTY klávesnicí, což výrobce s příchodem nového provedení výrazně zjednodušil a na Spectrum Vega umístil pouze čtyři směrová tlačítka a pět ovládacích kláves. Označení levný herní počítač tedy není příliš výstižné. Spectrum Vega by se dalo spíše označit za handheld konzoli, kterou lze připojit k televizoru či monitoru a hrát.

Herní retropočítač ZX Spectrum získal potřebné finance a vrací se na trh v nové formě
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Fotografie 3D modelu prototypu ZX Spectrum Vega

Oproti původnímu počítači se samozřejmě změny udály i uvnitř zařízení, nicméně autoři hardwarový obsah zařízení prozatím tají. Tak či onak se bude pravděpodobně jednat o nějakou současnou platformu založenou na levném SoC. Důležitější zprávou je pak to, že ve vnitřní paměti konzole bude uloženo 1000 emulovaných původních herních titulů ze starého ZX Spectrum. Spectrum Vega tedy bude velikým lákadlem hlavně pro pamětníky z řad hráčů.

První kusy konzole by měly na trh dorazit přibližně v dubnu příštího roku. Máte-li o tuto raritu zájem, musíte si na ni chvíli počkat a nejlépe do kampaně přispět 50 britskými librami, čímž se zařadíte do seznamu 3000 čekajících na druhou várku zařízení, která by se měla objevit během několika dalších měsíců. Prvních 1000 kusů, na něž musel každý přispěvatel přidat do kampaně 100 liber (3 520 Kč), bylo limitovanou edicí, která se vyprodala během dvou dní. A to i přesto, že původní očekávaná cena byla výrazně nižší. Důvodem zvýšení je údajně také to, že část výdělku poputuje na vybavení dětské nemocnice.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama