HP Sprout – nová forma počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HP Sprout – nová forma počítače?

HP Sprout – nová forma počítače? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 3. 2015 12:00 10

Seznam kapitol

1. Vylepšíme ovládání? 2. Patláma, patláma! 3. HP Sprout: počítač, který kouká po okolí 4. Kouzlení s počítačem
5. Další rozměr pro hraní 6. Ve třech rozměrech rovnou do počítače 7. Řada je na vývojářích

Inovace v ovládání PC představuje jen „mírný pokrok v mezích zákona“. Dá se říct, že klávesnice a myš stále vládnou a nic lepšího se nevymyslelo. Ne že by se za pětatřicet let existence PC leccos nezkoušelo, ale většina nových periferií se změnila na specializovaná zařízení. To se teď bude pokoušet změnit nový koncept od HP, díky němuž se vám počítač rozleze z monitoru i po stole a může reagovat i na to, co se na něm děje.

Reklama

HP Sprout se už nějaký pátek objevuje mezi novinkami, k zakoupení je zatím jenom v Americe za nemalých 1899 USD. Názory zákazníků jsou na něj smíšené, v podstatě by se daly shrnout do jednoduchého závěru, že to je „skvělý koncept, ale musí se dotáhnout“. Zklamáni byli zvláště profesionálové, kterým systém snímání připadá „nepřesný“ a mají problém zvláště se snímáním 3D objektů.

HP Sprout – nová forma počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale což, první all-in-one od HP s dotykovým displejem také nebyly úplně vyzrálé. První vlaštovky mají svoje vady, ale ukáže se na nich, zda mají potenciál anebo nemají. Ostatně „sprout“ znamená „klíček“.

Já jsem si mohl vyzkoušet HP Sprout na showcase Intelu ve čtvrtek 26. března, který se konal jako součást konference „Víte, kam směřuje vaše kancelář?“ Ta se týkala hlavně profesionálních technologií a zabývala se otázkami úspory energie – v překvapivě mnoha firmách se počítače nevypínají, což představuje nenápadné, ale docela velké náklady.

Showcase ukazoval mimo profesionálních strojů také mnoho zajímavostí, včetně rozkošných HTPC a malých herních počítačů. A pak tu byl HP Sprout, což je třída sama pro sebe.

Sprout může potenciálně fungovat jako úplně obyčejný all-in-one, má procesor Intel Core i7, 8 GB RAM (maximum je až 16 GB RAM) a 1TB SSHD harddisk, čímž by ale příliš nevybočoval z výkonnostních parametrů jiných all-in-one, které jsou navíc mnohem levnější. Je doplněn bezdrátovou klávesnicí a myší a má Windows 8.1 v 64b verzi, takže se s ním dá pracovat úplně normálně.

HP Sprout – nová forma počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz

Navíc má dotykový FullHD displej s úhlopříčkou 23", grafiku nVidia Geforce GT745A se 2 GB RAM a 14mpix webkameru. Konektivita je spíše omezená, dva USB 2.0 porty, dva USB 3.0, čtečka SD/SDHC/SDXC karet, gigabitový Ethernet, Bluetooth 4.0 a wifi 802.11 a/b/g/n.

To, co je opravdu zajímavé, je integrovaný projektor s rozlišením 1024 × 768 bodů, který se tyčí nad obrazovkou a míří směrem dolů, přímo na plochu před počítačem. Jsou v něm zabudovány kamerky s technologií Intel RealSense 3D, která umí snímat i hloubku a používá se jednak pro detekci prstů, ale také pro skenování 2D a 3D objektů, které před počítačem leží.

HP Sprout – nová forma počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz
HP Sprout – nová forma počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama