HP Sprout – nová forma počítače?
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HP Sprout – nová forma počítače?

HP Sprout – nová forma počítače? | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 3. 2015 12:00 10

Seznam kapitol

1. Vylepšíme ovládání? 2. Patláma, patláma! 3. HP Sprout: počítač, který kouká po okolí 4. Kouzlení s počítačem
5. Další rozměr pro hraní 6. Ve třech rozměrech rovnou do počítače 7. Řada je na vývojářích

Inovace v ovládání PC představuje jen „mírný pokrok v mezích zákona“. Dá se říct, že klávesnice a myš stále vládnou a nic lepšího se nevymyslelo. Ne že by se za pětatřicet let existence PC leccos nezkoušelo, ale většina nových periferií se změnila na specializovaná zařízení. To se teď bude pokoušet změnit nový koncept od HP, díky němuž se vám počítač rozleze z monitoru i po stole a může reagovat i na to, co se na něm děje.

Reklama

S obrázkem pak můžete normálně manipulovat, přičemž nejde o klasický sken, ale o „inteligentně oříznutý sken“. Pro snímání 3D objektů se pak využívá obdobná technologie jako v profi sféře – projektor na objekt promítne několik pruhových rastrů, obraz nasnímá kamera, podle deformace pruhů dopočítá tvar objektu a zároveň jej slícuje s vyfocenou texturou. Použitá technologie 3D snímání kamerou má v podobě, v jaké je implementovaná v HP Sprout, podle zkušeností uživatelů své mouchy, ale i tak je to docela úžasné, protože v duchu TRONa můžete fyzickou věc „teleportovat“ do počítače! Snímání vázaných knih, fyzických objektů, augmentace – možnosti jsou tady ohromující.

Sprout je silný hlavně u situací, kdy prsty manipulujete s řadou objektů, přesunujete je, zvětšujete a podobně. Velmi dobře to bylo vidět u „kreativního návrhu pozvánek a pohlednic“ Martha Stewart Craft Studio.

Určitě nejde o plnohodnotnou náhradu ovládání myší a klávesnicí, ostatně ty se Sproutem dostanete také. Jde spíš o kreativní rozšíření, které se hodí jak při práci s dokumenty, tak i pro práci s fyzickými objekty. Představte si sken tak jednoduchý, že jen otevřete knížku anebo položíte na stůl dokument. Představte si, že budete moci skenovat, ale i identifikovat objekty tak, že je prostě postavíte před svůj počítač. Webkamera se hodí pro klasickou videokonferenci, ale u skenerových kamer si dovedu představit mnohem větší škálu využití.

Vcelku si myslím, že HP Sprout je úžasný koncept. Není to ještě zcela vyzrálý produkt v tom smyslu, že by měl být svižnější (16 GB RAM + kombinace SSD a HDD by tu asi hodně pomohla) a také je poměrně drahý. Rozhodně by bylo dobré, kdyby se koncept „interaktivní podložky“ usídlil, ať už by šlo o podložku skutečnou anebo třeba „displejovou klávesnici“. Bylo by super, kdyby v téhle roli začal Microsoft podporovat interaktivní podložku přímo – zatím jde o druhou dotykovou obrazovku, ale manipulace s podložkou má svoje specifika. Například bych čekal, že když aplikace žádá textový vstup a systém ví, že uživatel manipuluje s podložkou, měla by klávesnice vyskočit rovnou a ne až na požádání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama