Test HP Victus 16 (model 2024): Procesor AMD versus Intel v noteboocích s RTX 4060
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Test HP Victus 16 (model 2024): Procesor AMD versus Intel v noteboocích s RTX 4060

Test HP Victus 16 (model 2024): Procesor AMD versus Intel v noteboocích s RTX 4060

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 6. 2024 00:00 72

Seznam kapitol

1. HP Victus 16 2. Balení a specifikace HP Victus 16 3. HP Victus 16 – Osazený hardware 4. Srovnání spotřeby a teplot
5. Aplikační výkon 6. Herní testy – 1080p 7. Závěr a hodnocení

Letos HP omlazuje řadu dostupných notebooků Victus 16. Za pár dní se objeví na trhu modely s Core 14. generace. Porovnáme dva parametrově identické počítače, jen s jiným procesorem.

Reklama

Vždy jsem chtěl porovnávat notebooky, které budou mít shodnou konfiguraci a lišit se budou jen použitím platformy AMD či Intel. Dosud se mi to nikdy nepodařilo, jelikož výrobci většinou nevyrábí obě varianty v jedné řadě notebooků. Většinou to bývalo tak, že Intel patřil do vyšší řady a AMD je v levnějších strojích. Někdy u nás zase potřebná kombinace kombinace CPU a GPU neprodává. A žádný výrobce počítačů nám až tak podobné stroje nepůjčil.

Když se podíváte na nabídku na trhu, je složité takové počítače vůbec najít. Můžete mít hodně podobnou konfiguraci základních komponent, ale od různých výrobců, tedy přímo neporovnatelná řešení. Nebo, jak jsem zmínil výše, dvě od jednoho výrobce, ale v různých modelových řadách. To také nejde plně srovnávat.

Test HP Victus 16 (model 2024): Procesor AMD versus Intel v noteboocích s RTX 4060
i Zdroj: HP

Tentokrát jsem ale měl štěstí, HP uvedlo modely HP Victus 16 s Core i7-14700HX, nové Ryzeny 7000 už v nabídce nějaký čas jsou. Oba počítače mají naprosto shodné šasi, specifikace a grafickou kartu. Liší se opravdu jen platformou (a tyto dva i diskem). Stejné jsou i zdroje a TDP pro grafiku RTX 4060. Můžeme tedy považovat stroje opravdu za stoprocentně srovnatelné.

Zmatek v modelech HP

Je nutné také zmínit, že v modelech HP je opravdu těžké se vyznat. Na webu výrobce moc informací nenajdete, pouze strohé specifikace. Abyste mohli opravu vybrat konfiguraci, musíte do nějakého obchodu a najít si jí v nabídce. Navíc se zdá, že HP má pro každý trh jiné konfigurace. Pro asijský jsou hodně zajímavé modely, které u nás nenajdete.

Jen v řadě Victus 16 jsou to skutečně desítky variant. Jeden český obchod nabídne tři různé, jiný s vazbou na Polsko, zase další jiné. Pak se také můžete podívat do Německé distribuce a opět máte jiné konfigurace. Není to vůbec snadné, ale pokud chcete opravdu přímo nějakou konkrétní sestavu, když budete hledat, najdete. Jen musíte hledat v širším okruhu, než u našich dvou největších prodejců.

Cenový rozdíl

HP má u svých modelů Raptor Lake Refresh, ve Victus 16 to je Core i7-14700HX, což bude zřejmě jediný model na nějaký čas, zdali přijdou časem i levnější nevíme. Právě z tohoto důvodu není cena obou konfigurací shodná. Chtěl jsem samozřejmě oba notebooky sladit i cenově, ale Intel je prostě dražší. Šlo o novinku a jinou alternativu nemáme, starší procesory jsme testovat nechtěl.

Test HP Victus 16 (model 2024): Procesor AMD versus Intel v noteboocích s RTX 4060
i Zdroj: PCTuning.cz

Proti sobě tedy bude stát Core i7-14700HX a Ryzen 7 7840HX. Tedy pomyslná vyšší střední třída obou výrobců procesorů. Jiný je samozřejmě počet jader, ale s tím už nic nezmůžeme. Aplikační výkon tedy zřejmě bude na straně Intelu, ale u her si jistý nejsem. Zajímavé bude i srovnání spotřeby a hlučnosti počítačů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama