ibm-stavi-pro-usa-superpocitac-s-vykonem-20pflops
Novinka IBM staví pro USA superpočítač s výkonem 20PFLops

IBM staví pro USA superpočítač s výkonem 20PFLops

Michal Kleman

Michal Kleman

3. 2. 2009 00:00 23

Společnost IBM dodá americké vládě dva superpočítače, které se budou starat o jaderný arsenál Spojenách států Amerických.

Reklama

 

První z počítačů, který společnost IBM dodá vládě prezidenta Obamy již v dubnu (IV.)bude mít teoretický výkon 500TFlops. S tímto výkonem se BlueGene/P zařadí pod dosud nejvýkonnější superpočítač IBM BlueGene/L. Počítač, který má vláda USA dostat ještě tento rok, se bude skládat z čtyřjádrových procesorů PowerPC 450 s taktem 850MHz, v jendom racku by se pak mělo nacházet 4096 těchto procesorů. Oba servery by se měly skládat z 96 racků.

IBM staví pro USA superpočítač s výkonem 20PFLops
i Zdroj: PCTuning.cz

systém Sequoia má mít výpočetní výkon až 20PFlops (20000TFlops), tento superpočítač by měl být dodán v roce 2012 a bude založen na šestnáctijádrových procesorech PowerPC s mnohem vyšším taktem, celkem má mít tento server 1,6 milionu procesorových jader. Operační paměť takovéhoto systému pak bude 1,6Petabytů. Sequoia má být 15x rychlejší než BlueGene/P při zachování stejné spotřeby. Kromě spravování jaderného arzenálu se mají tyto počítače zabývat naléhavými vědeckými úkony pro národní laboratoř Lawrence Livermora.

Podle TechPowerUP

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama