intel-core-i5-klepe-na-dvere
Novinka Intel Core i5 klepe na dveře

Intel Core i5 klepe na dveře

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 5. 2009 00:00 18

Podle posledního zákulisního "drbu", Intel zásadně uspíší uvedení Core i5 na trh. Finální vzorky na cestě k novinářům, podívejme se na ně ..

Reklama
Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve se podívejme na základní desku, která je prý již ve finálním návrhu. Tahle bude vypadat model přímo od Intelu, výbava je krapet strohá a deska poloprázdná. Čipová sada P55 Express se nám "smrskla" do jednoho čipu, který známe jako Ibex Peak. Změnila se také celá architektura desky a platformy. Procesor Core i5 (Lynnfield) má integrovaný řadič pamětí DDR3 (dvojkanálový) a nese také PCI Express rozhraní pro externí grafickou kartu. Spojení s čipsetem (Ibex Peak) je dvěma rozhraními: DMI a FDI (Flexible Display Interface). U těchto čipů již QPI nenajdeme. Přímo v čipu Ibex Peak je potom umístěna logika jižního můstku a integrované grafické jádro (prý ne u všech verzí). Podívejme se na schéma.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Čip Ibex peak je společný pro Lynnfield i Havendale procesory rodiny Core i5. Procesor nese šestnáct PCI Express linek a grafická karta přistupuje k paměti systému přímo skrze procesor, což může být znát na jejím výkonu v některých situacích. Všechny možnosti čipsetu nejsou známy, ale vypadá to tak, že obraz z karty půjde poslat skrze FDI přímo do čipsetu a odtud na některý z jeho výstupů (třeba na HDMI). Půjde tedy o něco velmi podobného Nvidia Hybrid Power, kdy byl také obraz PCIe grafické karty posílán skrze severní můstek, a umožnil v případě potřeby PCIe kartu zcela odpojit a zastavit.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Update: Jelikož jsem zjistil, že mnoho lidí nemá vůbec v nové architektuře Core i5 jasno, podívejme se ještě podrobněji na "severní+jižní můstek" Ibex Peak. Na horní straně ilustračního obrázku čipu, jsou dvě rozhraní pro DMI a FDI, obě vedou přímo do CPU. Na pravé straně je vyobrazena dvojice nezávislých výstupů na zobrazovače a rozhraní dalších osmi PCIe linek. K nim je možné připojit síťové karty a další zařízení, například přídavné řadiče disků JMicron. Na spodek čipu na obrázku je připojen Audio čip, PCI porty a rozhraní řadiče pro NAND paměť. Levá strana pak zobrazuje klasická zařízení - 4 USB porty a šest SATA zařízení. Také zde najdeme rozhraní BIOSu a SM sběrnice. Kromě toho všeho, je v čipu umístěno grafické jádro, jehož specifikace nejsou stoprocentně známé. V případě P55 Express tedy nejde jen o I/O čip nebo běžný jižní můstek ale o severní a jižní čip v jednom pouzdru, který pouze postrádá PCI Express rozhraní pro grafiku.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedle čtveřice slotů pro paměti DDR3 je i na rok starém referenčním návrhu desky, slot pro NAND paměť. Lze osadit 4-8GB velký modul, sloužíjí jako další cache systému. Jestli půjde o zvlášť rychlý "disk" na operační systém, nebo jde o pomocnou paměť pro grafické jádro, zatím nevíme.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavý je také pohled na výstupy desky. Vidíme HDMI, DisplayPort i analogový D-Sub. Podle dostupné dokumentace, půjde právě obraz z diskrétní grafické karty (osazená v PCIe slotu) poslat ven skrze SDVO, tedy přes digitální výstupy na které se díváme. Jaké ale všechny možnosti na Core i5 budeme moci využít nevíme, a zjistíme časem. Tradičně tyto výstupy patří k integrovanému jádro v Ibex Peak můstku.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor se od Core i7 liší velikostí, průvodní znaky jsou ale podobné. V první vlně se na trh dostanou tři procesory s f frekvencemi 2,66GHz, 2,8GHz a 2,93GHz. Podívejme se na jejich další parametry na obrázku:

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Pocesory ponesou 8MB cache a budou vyráběné 45nm procesem (32nm verze až na jaře). Jejich TDP se bude vejít do 95W (Core i7 má 130W). Kromě frekvencí, jsou známé i další funkce. Všechny modely budou čtyřjádrové, pouze dva nejvyšší ale s Hyper-Threadingem, tedy budou mít 8 virtuálních jader jako Core i7. Zajímavá je i přítomnost funkce Turbo mode, ovšem v daleko vyšším měřítku než dnes. Podívjte se v posledním sloupci, jak vysoko půjde jedno jádro přetaktovat s touto funkcí, je to přibližne 600 MHz.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle se tváří nejnižší model Core i5, jde os ES čip a tedy má povolenu HT funkci, prodejní čip by jí neměl mít. To se ale ještě do uvedení může měnit, už jsem to zažili. První ES Core i7 920 měly také zamčené všechny násobiče a prodejní verze měly funkce odemčené. Ptáte se na výkon? Tedy se o něm krátce zmiňme.

Intel Core i5 klepe na dveře
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme herním výkonem v aplikaci 3DMark Vantage, kde Core i5 získalo 13 623 bodů. To je pod úrovní výkonu Core i7 920, jde ale o první test s neznámým nastavením pamětí a zbytku systému. Pro srovnání Core i7 920 má běžně 16 500 bodů, Phenom II X4 955 dosáhl v posledním testu 11 252 bodů. Další výsledky už jsou jen z Cinebench:

Cinebench R10 - 32b

  • Core i5 2,66 GHz - 11 400 bodů
  • Core i7 2,66 GHz - 13 040 bodů
  • Phenom II X4 955 - 10 520 bodů

Pokud můžeme podle dvou testů soudit, je výkon stejně taktovaného Core i5 (jako Core i7 920) průměrně o 18 procent nižší. Když odečteme nevyladěný BIOS, systém a buhví jaké testovací podmínky, můžeme předpokládat, že Core i5 bude zhruba mezi 5-10 procenty slabší v aplikacích, které intenzivně využíjí všechna jádra a paměť. Docela bych se nedivil, kdyby byl herní výkon naopak krapet lepší, právě díky integrovaným PCIe v CPU a vyšším frekvencím Turbo módu.

Nesmíme zapomenout na ceny, čipů. Nejlevnější model by měl stát méně než Core i7 920, hovoří se o 4500 Kč s DPH. Nejvyšší čip s frekvencí 2,93 GHz by se měl pohybovat pod 10 000 Kč s DPH. A dostupnost? Oficiálně je to stále konec léta a začátek podzimu letošního roku (září/říjen). Podle zprávy z Číny ale Intel tlačí na pilu a chce uvedení uspíšit o několik týdnů a možná i měsíc. To, že se možná čipy dostanou na trh už v létě, také dokládá fakt, že deska pro Core i5 je na cestě do naší redakce! Zní to neuvěřitelně, ale je to tak. Několik desek s P55 Express již v ČR leží a čeká se na procesor, který by mohl dorazit v řádu týdnů. Někteří zahraniční testeři již svůj Press kit prý mají ...

Update2: Přímo k těmto zveřejněným informacím se vyjádřil Fr. Pidnoel z Intelu, který tvrdí, že naměřený výkon je daleko od skutečného výkonu Core i5. Výkon Core i7 a Core i5 má být na stejných frekvencích téměř identický. Pořídit si výkon Core i7 920 za 4500kč nebude špatná možnost, co říkáte?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama