Intel si pozval tým, který při taktování CPU překročil bájných 9 GHz
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Intel si pozval tým, který při taktování CPU překročil bájných 9 GHz

Intel si pozval tým, který při taktování CPU překročil bájných 9 GHz

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

6. 5. 2024 17:30 47

Již před určitou dobou se podařilo prolomit pomyslný milník v taktování procesorů, a to 9 GHz. Tým, který za tímto rekordem stojí, byl pozván do Intelu.

Reklama
Reklama

Tým, jemuž se podařilo překročit bájnou hranici 9GHz v taktování po celých 17 letech, byl pozván do Intelu, aby odprezentovali jak se jim tento úspěch podařil. Je však  důležité zmínit že k tomuto přetaktování, konkrétně na frekvenci 9,1 GHz, došlo pouze na jediném P-jádře procesoru Intel Core i9-14900KS. Celá prezentace je níže.

Během prezentace zaznívají nejdůležitější prvky pro dosažení tohoto rekordu. Mezi ně patří použití chlazení kapalným heliem, namísto známější (a běžnější) varianty - kapalného dusíku. Klíčové bylo ale také štěstí. Zopakovat takovou frekvenci je neskutečně obtížné a jednalo se v podstatě o “křemíkovou loterii”. Z prezentace je taktéž zřejmé, že i přes stále stoupající takt procesorů na trhu je pořád obtížné taktovat procesory na hodnoty tak vysoké, jako je již zmiňovaných 9 GHz, a to nejspíš proto, že začínáme narážet na hardwarové hranice samotných CPU.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama