intel-stavi-dalsi-tovarnu-v-izraeli-za-5-miliard-dolaru
Novinka Intel staví další továrnu v Izraeli za 5 miliard dolarů

Intel staví další továrnu v Izraeli za 5 miliard dolarů

Novák Radek

Novák Radek

29. 11. 2005 00:00

Intel pokračuje ve svém plánu na modernizaci stávajících a pořízení nových výrobních kapacit stavbou své již druhé továrny v izraelském Qiriat Gatu. Ta bude postavena vedle stávající Fab 18, ponese název Fab 28 a bude se zabývat výrobou čipů pro digitální telekomunikační systémy příští generace.

Reklama

Intelu k tomuto rozhodnutí velmi dopomohlo odsouhlasení grantu o výši 15% z celkových jeho investic. Intel již dříve o podobný grant žádal v souvislosti s modernizací stávající Fab 18, ale ten mu byl izraelskou vládou zamítnut s odůvodněním, že chtějí hlavně podporovat tvorbu nových pracovních příležitostí.

Intel staví další továrnu v Izraeli za 5 miliard dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz


Sousední FAB 18, zdroj: Conway

Nová továrna Fab 28 vznikne na pozemku vedle Fab 18 za investici přesahující čtyři a půl miliardy dolarů (cca 110 miliard Kč) a bude se zabývat výrobou čipů pro mobilní zařízení příští generace. K jejich výrobě bude využívat 45-nm technologii, kterou Intel právě vyvíjí a čipy budou produkovány na 300mm waferech.

Tato obrovská investice přinese Izraeli skoro 4.500 pracovních míst, z nichž polovina vznikne přímo v továrně a druhá pracovními příležitostmi pro různé subdodavatele. Izraelské vládě se již jednou takto velký grant Intelu vyplatil – na předchozí továrnu Fab 18 taktéž Intelu slíbil přibližně 450 milionů USD, které se mu však již bohatě vrátili; během prvních šesti let dopomohl státnímu rozpočtu k více než 800 milionům dolarů.

Zdroj: The Inquirer, Conway, BusinesWeek

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama