jmenuji-se-opteron-amd-opteron144
Hardware Článek Jmenuji se Opteron, AMD Opteron144

Jmenuji se Opteron, AMD Opteron144 | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 10. 2005 01:00 101

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Opteron 144 3. Testovací sestava a metodika 4. Přetaktování
5. Testy L2 cache 6. Testy výkonu 7. Závěr

Společnost AMD na konci prázdnin v tichosti rozšířila svou nabídku a uvedla na trh levný, původně serverový procesor Opteron 144, který je však možné osadit v mnoha "civilních" základních deskách s paticí 939. Uvedení tohoto procesoru vyvolalo malou bouři - potenciál při přetaktování prvních kusů byl obrovský. Prvotní nadšení ale vystřídaly chvíle střízlivění a my se podíváme, jak je to s tímto procesorem doopravdy.

Reklama
Jmenuji se Opteron, AMD Opteron144
i Zdroj: PCTuning.cz

Po shlédnutí testů se mnou asi budete určitě souhlasit s tvrzením že dobře přetaktovaný "Opteron 144" je skutečně "Hammer - kladivem" na všechny ostatní dnes dostupné procesory a je bezesporu jedním z nejvýkonnějších jednojádrových procesorů na dnešním trhu, i nejvýkonnější Pentium 4EE  nechal ve všech testech daleko za sebou, vyrovnat se mu může pouze "Athlon FX57" který podle mé vlastní zkušenosti ale půjde přetaktovat také jen málo nad 3GHz, hlavně je ale za cenu 32 000Kč v pohledu "Opteronu" za 5000Kč neprodejný.
I když je na tom tento procesor v současné době poněkud jinak, než jsme viděli v původních recenzích, stále se dá považovat za nejlepší koupi pro majitele základních desek s paticí 939.

Možnosti vysokého přetaktování závisí na množství faktorů, kvalitní zdroj a základní deska, která umožní zvedat frekvenci FSB nad 300MHz, a především kvalitní paměti jsou základem k co nejvyššímu přetaktování tohoto procesoru. Pokud váš systém tyto požadavky splňuje můžete si s klidným svědomím nový "Opteron" pořídit a dát se do taktování. Možná už nikdy nebude podobný procesor s takovým poměrem cena/výkon k dostání, za cenu za kterou je možno tento procesor koupit neseženete dnes nic lepšího.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama