jmenuji-se-opteron-amd-opteron144
Hardware Článek Jmenuji se Opteron, AMD Opteron144

Jmenuji se Opteron, AMD Opteron144

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 10. 2005 01:00 101

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Opteron 144 3. Testovací sestava a metodika 4. Přetaktování
5. Testy L2 cache 6. Testy výkonu 7. Závěr

Společnost AMD na konci prázdnin v tichosti rozšířila svou nabídku a uvedla na trh levný, původně serverový procesor Opteron 144, který je však možné osadit v mnoha "civilních" základních deskách s paticí 939. Uvedení tohoto procesoru vyvolalo malou bouři - potenciál při přetaktování prvních kusů byl obrovský. Prvotní nadšení ale vystřídaly chvíle střízlivění a my se podíváme, jak je to s tímto procesorem doopravdy.

Reklama

Pozn. red.: Když se v jistém nejmenovaném webovém magazínu objevil materiál zaměřený na dnes testovaný procesor, věděl jsem že je vymalováno. Hned ráno po uvedení tohoto článku mne zavalilo větší množství telefonátů a emailů, které požadovaly jediné! Procesor AMD Opteron 144! Jaké však bylo mé rozčarování, když se po opatření kýženého zboží začaly vracet stížnosti ve stylu "hele a co je s ním, ať dělám co dělám, více jak tolik a tolik GHz z něj nedostanu". Jaké to tedy s novými AMD Opterony je?

Procesory řady AMD Opteron, určené primárně do serverů, byly prvními 64-bitovými procesory na platformě K8, známé také pod značkou „Hammer“ které společnost AMD uvedla na trh. První Opterony byly postaveny na jádře „Sledgehammer“, stejné jádro později využívali i nejvýkonnější procesory pro hráče řady „Athlon FX 51 a FX  53“, a až do teď byly určeny pouze pro patici 940. Už jejich prvotní specifikace byla převratná, „Opterony“ měly 1MB L2 cache, přímo v procesoru 128-bitový paměťový řadič (dual channel), 16-bitovou HyperTransport sběrnici a další na svou dobu převratné vlastnosti.

Po stránce výkonu se jim mohl rovnat pouze jediný procesor a to konkurenční Intel Xeon, jehož cena byla ale v porovnání s konkurencí velice vysoká. Vysoké ceny výkonných serverových řešení však donutil oba hlavní procesorové rivaly k uvedení serverových řešení v segmentu levnějších procesorů a platforem, AMD bylo v tomto směru první a uvedlo "Opterony" pro patici 939, společnost Intel už má také funkční vzorky serverových Xeonů pro patici LGA 775 a brzy je určitě oficiálně představí.
Procesory "Opteron" se dají jednoduše rozdělit do dvou skupin stejně jako procesory "Athlon 64", první skupina jsou jednojádrové a druhá dvoujádrové procesory.

Pro zajímavost, na tomto obrázku vidíte pod sebou všechny dostupné "Opterony" první je procesor pro patici 940, druhý je právě procesor do patice 939 s jádrem "San Diego" a třetí je doujádrový procesor s jádrem "Troy".
i Zdroj: PCTuning.cz
Pro zajímavost, na tomto obrázku vidíte pod sebou všechny dostupné "Opterony" první je procesor pro patici 940, druhý je právě procesor do patice 939 s jádrem "San Diego" a třetí je doujádrový procesor s jádrem "Troy".

Procesory se dále dělí podle možnosti zapojení do víceprocesorových systémů. A to na „1-way“, „2-way“ a až „8-way“ rozdíl mězi jednocestnými a vícecestnými „Opterony“ je zjednodušeně řečeno v počtu možných připojení na „Hypertransport“ sběrnici, jednocestný procesor řady 1xx má pouze jedno rozhraní k připojení na HTT sběrnici a tudíž ho nelze použít do víceprocesorových systémů, oproti tomuto mají vícecestné „Opterony“ více těchto připojení, maximálně však 3, to jim umožňuje spojení s dalšími procesory v systému. Pro účely běžných uživatelů kteří požadují výkon za přijatelnou cenu však jiné než procesory řady 1xx nemají význam, protože je nevyužijí, tyto procesory jsou samozřejmě velmi nákladné.

Jmenuji se Opteron, AMD Opteron144
i Zdroj: PCTuning.cz


Zde vidíte schematické zobrazení procesoru "Opteron", nahoře je 128 bitový paměťový řadič s možností připojení registered ECC i unbuffered pamětí. Dole jsou možná připojení na HTT sběrnici, procesor 1xx má toto spojení jedno. Maximální počet jsou tři spojení.

„Opterony“ stejně jako „Athlony 64“ prošly již dlouhou cestou vývoje a vystřídala se v nich různá jádra, „Opterony“ pro patici 939 mají stejné jádro revize „E“ jako klasické „Athlony 64“ nebo procesory řady „FX“ jako jsou Athlon FX 55 a FX 57, toto jádro známe jako „San Diego“. Výhoda tohoto jádra oproti jádru „Venice“ které je také revize E je dvounásobná cache druhé úrovně. Vliv velikosti této cache si ukážeme v testech. Další nespornou výhodou použití jádra „San Diego“ je možnost použít v systému s „Opteronem“ obyčejné nonECC/unbuffered paměti. Pojďme se tedy podívat na specifikaci našeho konkrétního kusu který máme k dispozici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama