kiss-dp-450-stolni-dvd-s-podporou-divx
Zábava Článek KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX

KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX

Vlček Ondřej

Vlček Ondřej

19. 4. 2003 00:00 32

O tomto přehrávači jste již jistě na zahraničním i českém internetu přečetli spoustu informací a recenzí, takže máte teoretickou představu o tom, co tento přehrávač umí či naopak neumí. Byli jsme zvědaví, jestli je to bomba (tvrdí jedni) a nebo naopak propadák (což tvrdí zase jiní). Pojďme se tedy společně podívat, jak se KiSS DP-450 osvědčí běžnému uživateli v praxi...

Reklama

1. Konstrukce

První výtka, kterou bych jistě výrobcům neodpustil je velikost přehrávače. Je totiž o dost širší než většina běžných Hi-Fi spotřebičů. Máte-li videorekordér klasické šířky v namíru zakoupené skřínce, nepočítejte s tím, že si na něj tento DVD přehrávač položíte.
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Velikosti přístroje opravdu nerozumím. Většinu vnitřního prostoru totiž tvoří vzduch. Že by snaha o to, aby přístroj vypadal "složitěji" a zákazník tak nepřemýšlel o jeho vysoké ceně? No.. snad k tomu měl výrobce jiný důvod...
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
pro přehlednost jsem odstranil IDE kabel
napájecí zdroj
 
DP-450 je základním modelem řady MPEG4 přehrávačů firmy KiSS. Oči přístroje tvoří klasická DVD-ROM mechanika TOSHIBA SD-M1612. Novější mají poslední typ M1712.
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
TOSHIBA SM-M1712
 
Mozkem přehrávače je pak čip REALMagic EM 8500 výráběný firmou SigmaDesigns
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
výstupy:
  • optický - digitální audio
  • Coax - digitální audio
  • Cinch L-R - analogové audio (zmixovaný 5+1 do sterea)
  • RGB Scart - video
  • S-Video - video
  • Cinch (kompozitní) - video
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Přístroj nemá Dolby Digital dekodér, což je na přístroj této cenové kategorie v dnešní době opravdu neobvyklé. U vyšších modelů je už dekodér obsažen, jak lze vidět i podle následujícího obrázku.
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
zakroužkovaný chybějící DD dekodér s analog výstupy
 
Součástí balení je samotný přístroj, dálkový ovladač a kabeláž (scart, kompozitní video, kompozitní audio, napájecí kabel)
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Všechny testy proběhly s nejnovějším firmware 2.6.5.

2. Podporované formáty

  • Audio CD, MP3
  • Video CD
  • SuperVideo CD
  • DVD - video
  • Kodak foto CD
  • JPEG foto
  • MPEG4 s kodek DivX 4.12, 5.XX
  • MPEG4 s kodek XviD
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
 
Musím, ale upozornit na fakt, že si přehrávač neporadí s více typy přehrávaných formátů na jednom médiu. Po vložení ho začne prohledávat a jakmile narazí na nějaký z podporovaných formátů, považuje už zbylý obsah za totožný.
 
Příklad: Máte li na CD společně s filmem vypálený i obal na CD ve formátu JPEG, a při pálení CD byl JPEG na řadě před samotným filmem, označí přehrávač CD jako JPEG foto CD. Na film se už tedy nepodíváte. Můžete si ale prohlížet na televizi alespoň obal :o) Někde na internetu jsem četl odpověď výrobce na otázku, zda se tato chyba v příštím firmware vyřeší. Odpověď zněla: "Zřejmě to nebude v našich silách".
 

3. DVD, CD, MP3, JPEG

O DVD se nebudu zbytečně rozepisovat. Podporuje asi všechny běžné funkce, které známe z klasických DVD přehrávačů. Zde bych chtěl podotknout, že při troše hledání na internetu najdete patch, který z mechaniky udělá region free.
 
Po vložení klasického audio CD disku jsem zažil opravdu nečekané překvapení. Audio se přehrávalo asi poloviční rychlostí!!! Tato chyba se vyskytovala jak u lisovaných, tak u pálených CD. Naštěstí pomohl nový firmware.
 
Přehrává jak klasické CBR MP3 (zkoušel jsem až 192 kbps), tak VBR. Velkým nedostatkem je však nefunkčnost tlačítka pro přetáčení skladby. Zvolenou skladbu tak musíte poslouchat vždy od začátku. Stejně jako u CD můžeme zapnout náhodný výběr, či opakování. Ačkoliv má přístroj Ogg Vorbis ve specifikacích, CD s tímto formátem mi přehrávač nepřehrál. Medium označí jako MP3 CD, ale přehrávání nefunguje.
 
Při prohlížení JPEG obrázků do rozlišení PAL televizní normy je vše ok. Pokud ale načtete obrázek s rozlišením např. 600 x 1200, stane se občas to, že se obrázek buď jen zmenší nebo hůře rozhodí tzv. "aspect ratio". Tj. originální poměr šířky a výšky obrázku. U prohlížení JPEG můžeme aktivovat náhodný výběr a Slide Show. Ne však současně. Narozdíl od přehrávání videa působí statické obrázky poněkud roztřeseně. Na 100 Hz televizi se tento jev víceméně eliminuje.
 

4. MPEG4

K testu jsem připravil hromadu asi 200 CD s filmy v různých MPEG4 formátech. Když jsem je ale postupně projížděl programem GSpot. Zjistil jsem, že většina z nich je enkódována kodekem DivX 3.11. Přehrávač se současným firmware 2.6.5 tento kodek nepodporuje. Je to velká škoda, protože většina filmů na počítačích je "vyrobena" právě tímto kodekem. Jak se ale podařilo zjistit, není to způsobeno tím, že by tento kodek neuměl zpracovat již zmíněný čip. Firma KiSS technology se k tomu vyjádřila tak, že právě jedná o legalizaci použití DivX 3.11 dekodéru a mohla by tento kodek implementovat do nového firmwaru někdy v květnu. Toto vysvětlení se mi ale nezdá zrovna moc pravděpodobné ze dvou důvodů. 1 nelegální je pouze užívání DivX 3.11 enkodérů, ne dekodérů (doufám, že se nepletu) a 2. vyšší typy KiSS přehrávačů už tento kodek údajně zvládají. No, ať už je to jakkoliv, doufám, že firma vyjde zákazníkům vstříc a své sliby dodrží.
 
Ačkoliv jsem hledal opravdu usilovně, našel jsem pouze čtyři videa v DivX 4.12. Všechny fungovaly. Můžu tak s jistou dávkou opatrnosti říct, že tento kodek nedělá přehrávači problémy.
 
DivX 5.XX - firma uvádí, že podporuje tento kodek se všemi standardními funkcemi. Extra features jako jsou například GMC (Global motion compensation - pro lepsší zachycení pohybů kamey), QPel (Quarter Pixel - slouží k přesnějšímu zachycení pohybujících se objektů) tento přehrávač neumí. Vyzkoušel jsem tedy kodek DivX 5.03, který už obsahuje profily pro specifické DivX přehrávače (hanheld, portable, home theater, high definition). Ve skutečnosti kódování s GMC funguje, QPel opravdu ne. Doufám, že bude tato funkce podporována v dalším firmware, protože je právě tato funkce rippery hojně používána. S ostatními 5.XX filmy přehrávač fungoval. Doporučoval bych tedy při enkódování videa používat předem nastavené profily (Home theater), abyste se vyhnuli případné nekompatibilitě. Tyto profily mají totiž standardně QPel a GMC vypnuté.
 
XviD - jediné na co se můžete u tohoto kodeku spolehnout je, že bude fungovat naprosto nepředvídatelně. Ani po týdnu zjišťování jsem nepřišel na algoritmus, podle kterého si přehrávač vybírá, který film vám ukáže a který ne. Obecně lze říct, že nepojedou stejně jako u DivX 5.XX filmy s použitou funkcí QPel. GMC, stejně jako lumimasking a chroma motion podporovány jsou. Stalo se mi ale, že ačkoliv jsem udělal více filmů (divadlo Járy Cimrmana) ve stejném XviD kodeku a stejným způsobem, funguje pouze jeden z nich.
 
Snažil jsem se postupnou eliminací zjistit v čem je zakopaný pes:
  • nezáleží na názvu videa (diakritika) ani samotného CD (ISO nebo Joliet)
  • nezáleží na tom, jestli je na CD jen film nebo více souborů
  • nezáleží na rozlišení videa ani na FPS
  • nezáleží na datovém toku
  • a dokonce ani na tom, jestli pijete kafe nebo čaj
Zkoušel jsem nespočet důvodů, proč zrovna tohle video jede a tohle ne, ale nepřišel jsem na to. Hádám, že problém bude právě v použití QPel.
 

5. Titulky

Hrůza, hrůza a ještě jednou hrůza. Pro ČR naprosto nepoužitelná funkce. Pustíte si film a kocháte se z pohodlného sledování vašeho oblíbeného filmu i s titulkama... ejhle... ??? Copak to je? Proč tam ta věta zůstala? Mačkám, přetáčím, vypínám ... nic :o(
 
Softweráři u KiSS technology nějak pozapomněli, že jsou státy, kde používají háčky a čárky. Jakmile přehrávač u titulkového souboru (samosebou musí mít stejné jméno jako film) narazí na první slovo s diakritikou, titulky zamrznou a věta tam už nadobro zůstane. Film jede dál, přehrávač je ale "zamrzlý" a nejde vůbec ovládat. Dokonce ani přímo na panelu přístroje. Pomůže jen vypnout a zapnout přístroj.
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
při zamrzlém přehrávači vám nepomůžou ani tato tlačítka přímo na přístroji

6. Závěr

Nakonec zkusím shrnout všechny postřehy, které jsem stačil za těch pár dní s přehrávačem pochytit. Ze začátku jsem byl mile překvapený decentním, ale velice příjemným vzhledem. Pak jsem ale našel dálkový ovladač, který je s ergonomií hodně let pozadu. Dále jsem měl radost, že jsem si mohl na TV pustit mé oblíbené nagrabované Simpsny a South Park. Přístroj má opravdu úctyhodně kvalitní obraz obraz. I video, které na počítači vypadá poměrně mizerně (kostkuje, flekatí apod.), vypadá po průchodu přehrávačem srovnatelně s klasickým TV vysíláním.

Pokud není video v nativním PAL rozlišení, můžete pro vyplnění celé obrazovky použít funkci ZOOM. Nabízí se volba 100, 125, 150, 175, 200, 300 a 400%. Dokonce i videa zvětšené na 300% vypadají stále dobře, což se u počítače rozhodně tvrdit nedá. (Pokud nepoužíváte nějaké postprocesingové programy jako např. ffdshow filter apod.)

 
Po obrazové euforii, následovalo zděšení, když jsem si asi 200 zkušebních CD rozdělil na hromádky hraje a nehraje. Největší problém byl totiž v tom, že je opravdu VELKÁ většina filmů právě v kodeku DivX 3.11 a tento trend bude zřejmě ještě nějaký ten pátek trvat, protože i dnes ho ještě hodně lidí používá.
Nakonec mě ale uklidnil fakt, že filmy v DivX 4.12, 5.XX a XviD (bez QPel) opravdu fungují a výrobce slíbil v brzké době podporu i DivX 3.11.
 
Upgrade firmware je velice jednoduchá záležitost. Stáhnete si novou verzi z webu výrobce ve formě iso. To si pak vypálíte například v Neru. Vložíte CD do přístroje, vypnete, zapnete a postupujete podle pokynů.
 
Za zmínku určitě stojí fakt, že ačkoliv je v menu volba televize 4:3 a 16:19, druhá možnost ve skutečnosti nefunguje. Pokud máte širokoúhlou televizi, musíte si obraz ZOOMem roztáhnout do plné šířky televize 4:3 a zbytek obrazu pak roztáhnout pomocí ZOOMu vaší televize. Po chvíli hraní se to ale jistě každému podaří.
 
 
+přéhrává MPEG4, JPEG a MP3
+snadný upgrade fimwaru
+excelentní obraz i u nepovedených kompresí
-neumí DivX 3.11 (snad zatím ?)
-cena (cca 11 000,- Kč s DPH)
-absence DD dekodéru
-nepovedené dálkové ovládání
-nedoladěné titulky (diakritika)
-přetáčení funguje jen u DVD a audio CD (u MPEG4 se lze pohybovat pomocí tlačítka search, kde zadáte přímo časový okamžik, na který se chcete dostat. U MP3 nelze přetáčet vůbec)
 
 
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz

Současný firmware 2.6.5

KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz
KiSS DP-450: stolní DVD s podporou DivX
i Zdroj: PCTuning.cz

Firmware s podporou DivX 3.11 a s plnou podporou češtiny (pokud se tedy výrobcům tato implementace podaří).

Poznámka: K dispozici je již firmware 2.6.6. s podporou DivX 3.11.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama