larrabee-zruseno-slavi-ati-i-nvidia
Novinka Larrabee zrušeno - slaví ATI i nVidia

Larrabee zrušeno - slaví ATI i nVidia

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 12. 2009 19:40 18

Obě společnosti budou v GPU segmentu stále bez konkurence. Výrobce Intel uložil nadějný projekt Larrabee k ledu.

Reklama
Larrabee zrušeno - slaví ATI i nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Znáte to pořekadlo o tom, že když se dva perou, tak třetí se směje? Předpokládám, že určitě, ostatně znají ho i ve společnosti Intel. Už je to více než dva a půl roku co jsme vám přinesli první informace o ambiciózním projektu Larrabee. Tak trochu exotickému slovíčku se dostávalo enormní pozornosti, aby také ne, projekt byl totiž svým způsobem revoluční. Konkurence společnosti ATI a nVidia v segmentu GPGPU a GPU nemají mnoho a Intel to chtěl změnit. Šel na to ale tak trochu po svém. Larrabee není až tak úplně grafickým čipem, ve skutečnosti se jedná o mutanta CPU/GPU.

Po prvotním šoku nás výrobce začal doslova bombardovat informacemi, a my jsme si tak na Larrabee, které mezitím žilo svým vlastním životem, zvykly. Není tomu navíc ani dva týdny, co jsme na akci SC'09 mohli vidět (snad) první funkční vzorek akcelerátoru. Pro některé jedince to okamžitě znamenalo, že hardware jako takový je již prakticky hotov a vše směřuje k vypuštění prvních produktů do světa počátkem příštího roku. To ostatně dříve avizoval také samotný Intel.

Musím vás zklamat, určitě tomu tak nebude. Po letech vývoje a obrovských finančních injekcích tato společnost oznámila, že Larrabee jako komerční produkt pro koncové uživatele byl prozatím uložen k ledu. Variant proč tomu tak je může být několik, jako ty nejpravděpodobnější se jeví tři následujicí. Hlavní důvod bude podle mě hlavně v softwaru a herní podpoře. Přiznejme si to na rovinu, ovladače pro grafické karty Intel nikdy nebyly žádná špička a na takovou podporu T&L se čekalo snad věky.

Larrabee zrušeno - slaví ATI i nVidia
i Zdroj: PCTuning.cz

Za odložení mohou určitě také současné grafické akcelerátory od společností AMD a nVidia. Vývoj projektu trval zkrátka příliš dlouho a výsledky jsou za očekáváním, konkurenti v podobě nVidia Fermi a inovovaných Radeonů HD 5000 by v příštím roce byly zkrátka nad jeho síly. Třetím bude spotřeba, ne až tak výkonným a žravým produktům již zkrátka odzvonilo, v příštím roce by se prosazovaly jen těžko. Ve společnostech ATI a nVidia tak mohou otevírat šampaňské a začít slavit předčasné vánoce. I nadále zůstanou jedinými výrobci hráčských grafik a mohou tak být minimálně celý příští rok v klidu. A jak to dopadlo s Larrabee? Na projektu se dále pracuje, bude ale sloužit hlavně jako vývojářská platforma pro další generace, které by měli hrát významnější roli.

Zdroj: Intel

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama