lenovo-zabiji-laptopy-smskou
Novinka Lenovo "zabíjí" laptopy SMSkou

Lenovo "zabíjí" laptopy SMSkou

Michal Kleman

Michal Kleman

30. 11. 2008 00:00 11

Lenovo je mezi manažery velico oblíbenou a rozšířenou značkou co se přenosných zařízení týče. Tato skupina lidí a především zákazníků potřebuje vysoký stupeň ochrany dat a v tom jim společnost přebírající notebookovou divizi po IBM velice dobře vyhovuje.

Reklama

Odcizení daňových přiznání, informací o příjmech, soukromých dat nebo informací o strategiích firmy zaměstnavatele zřejmě zamrzí ještě více, než ztráta samotného notebooku. Tyto informace mají pro konkurenci obrovskou cenu, a tak i pro zloděje. Vemte v úvahu, že identita jednoho jedince se "dá pořídit" za 2500Kč, jak jsme byli informování kolegou Stančíkem zde, hodnota odcizeného firemního laptopu se může šplhat ke statisícům, možná i výše. Nyní si představte, kolik vládních a firemních zařízení se postrácí, pouze britská vláda ztrácí jeden počítač týdně. Zabezpečovací zařízení se tak jistě hodí.

Lenovo "zabíjí" laptopy SMSkou
i Zdroj: PCTuning.cz

Po zámečcích, několika vrstvách hesel a otiscích prstů se dostává ke slovu enkrypce, ať už hardwarová nebo softwarová, každý způsob znepřijemňuje cestu k vašim vzácným a tajným datům. V tomto momentě na trh společnost Lenovo uvádí Constant Secure Remote Disable pro všechny notebooky vybavené WWAN adaptérem. S touto službou stačí původnímu majiteli notebooku poslat textovou zprávu, která jednoduše učiní notebook "života neschopným." Technologie byla vyvinuta ve spojení s firmou Phoenix Technologies a počínaje prvním čtvrtletím roku 2009 bude nabízena k některým notebookům. Poté bude stačit pouze poslat SMS s příkazem "lockdown PC now" nebo "PC shut off" a s notebookem si zloděj už nepohraje.

Pokud je zadán příkaz "PC shut off," notebook se vypne a při každém dalším pokusu se zapnout se automaticky zamyká. Při každém pokusu o spuštění systému je původnímu majiteli poslána varovná SMS. Pokud se okradený nešťastník opět dostane k laptopu, může jej opět zprovoznit pomací klíče, který je neměnný a vygenerovaný při prvním startu počítače. "Naše technologie značně snižuje neklid lidí a jejich problémy při ztrátě nebo odcizení notebooku. Nyní jsme schopni snížit rizika odcizení dat. Společně s zabudovaným skennerem otisků prstů, enkrypcí pevného disku a bezpečnostními čipy jsou notebooky Lenovo ThinkPad nejlepší co se týče bezpečnosti citlivých dat," říká Bob Galush, pracovník Lenova.

Lenovo "zabíjí" laptopy SMSkou
i Zdroj: PCTuning.cz

Služba Remote Disable bude účtována již při koupi notebooku a dál nebude zpoplatněna. Lenovo neprozradilo, zda-li se tato technologie zabezpečení uplatní i při přenosu samotného pevného disku do jiného počítače, ale pravděpodobně s touto možností vývojáři také počítali. Služba bude dostupná všude, kde bude GSM signál. Mimochodem uvedu ještě jeden údaj uvádění firmou Lenovo. Každý rok se jen na letištích ztratí přibližně 600 000 laptopů! Pravděpodobně ještě více, ale ty nejsou ohlášeny. Podle průzkumu, který se konal v létě, se zjistilo, že 65% všech laptopů se nevrátí do rukou původnímu majiteli.

Osobně si myslím, že majitele ThinkPadů by více potěšila funkce "Remote Kill", po odesláni sms by se na displeji objevil velký rudý nápis "COUNTDOWN 5... 4... 3... 2... 1..." a pak by bylo jisté, že se k datům nikdo nedostane, buď poškozením vnitřností počítače, popřípadně jeho kompletní destrukcí, to už je však spíše z říše sci-fi... :-)

Námět Daily Tech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama