Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Logitech G35 - surround v herním podání

Logitech G35 - surround v herním podání | Kapitola 4

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

13. 5. 2009 00:00 28

Seznam kapitol

1. První dojmy, technologie 2. Software, mikrofon a vocoder 3. Prostorové, herní a další testy 4. Ergonomie a závěr

Logitech už nějaký ten pátek dělá speciální výrobky určené hráčům, akorát nějaký ten herní headset chyběl. Proto přicházejí 7.1 sluchátka Logitech G35, která výrobce ladil v laboratořích Dolby. Jestli je to nějaká záruka zvukové kvality a jak je na tom zpracování, to se pokusíme probrat v článku.

Reklama

Další z věcí, která vás asi bude zajímat je, jak je to s pohodlím při delším používání. Tak předně je si třeba uvědomit, že jde o zcela uzavřená sluchátka. Z principu tato konstrukce není nejpohodlnější, polootevřená je pohodlnější a hraje i lépe. Jenže zde se asi počítalo s tím, že hráč volí sluchátka také proto, že nemůže nebo nechce rušit své okolí - to by si jinak asi spíš koupil pořádné prostorové bedny.

Jedna z věcí u uzavřených sluchátek je, že uši moc nedýchají, tudíž mají tendenci se trochu zapařit, zpotit se. To se mi trochu dělo i tady, ale nebylo to nijak moc výrazné, i po dvou hodinách poslouchání muziky jsem neměl pocit, že bych to musel z hlavy servat, je to na hlavě příjemné.

Celková ergonomie je myslím dost povedená, nikde to netlačí, sluchátka jsou poměrně lehká, takže ani netíží. Není příliš problém na ně po chvilce zcela zapomenout. Náušníky "pohltí" celé ucho normální velikosti a polstrované náušníky hezky padnou na hlavu, jsou příjemné, ale nic jiného jsem od nich také už od pohledu nečekal.

K ergonomii v tomto případě patří i ovládací tlačítka a mikrofon. Tlačítka už jsem rozebral předtím a i jejich kvalitu nakousnul. Takže jen zopakuji, že nejsou plastová, ale z gumy, kterou lze mírně promáčknout a to mi přišlo velmi pohodlné a příjemné na omak. I váleček, kterým regulujete hlasitost, je velmi příjemný na dotek, ten jsem si velmi oblíbil.

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

Jenže u podobných sluchátek je důležité také to, jestli jsou prvky poslepu dobře dosažitelné a hlavně zapamatovatelné. Nevím čím to, ale já si na to zvyknul okamžitě. Zejména G tlačítka jsou umístěna velmi dobře, na samotném vrchním kraji levého sluchátka, takže stačí když poslepu sáhnete na vršek sluchátka a už máte G tlačítka.

I ovladač hlasitosti je lehce dosažitelný, v podstatě stačí také jen zašátrat, nebo celou dlaní přejet po sluchátku směrem nahoru nebo dolu a protože váleček má rozměry tak akorát, vždy se ho dotknete.

K ergonomii, co se rozmístění tlačítek týče, nemám výhrady, ani ke zpracování, snad vyjma velmi tuhého přepínače Dolby Surround, který je prostě moc tuhý, takže mi nebylo příjemné ho zapínat. Stejně tak na začátku zmiňovaná špatná konstrukce regulace velikosti obroučky je velmi tuhá a působí dojmem, že se to brzy rozbije. A myslím, že se vám to rozbít může povést. Tak například, vlepování vnitřního polstrování je řešeno pomocí suchých zipů, nalepených lepidlem na hliníkovou konstrukci. Při vyndávání polstrování se mi v pohodičce stalo, že ten suchý zip se odlepil od konstrukce. Je hodně pevný, evidentně pevnější, než lepidlo, kterým je tam nalepený. Další důkaz toho, že horní konstrukce je zle zpracovaná.

Závěr

Potěšil mě docela slušný zvuk o ucházejícím výkonu. Sluchátka jsou na uších pohodlná a vestavěný mikrofon je taktéž poměrně kvalitní, samozřejmě na svůj účel. Věci jako možnost změny hlasu a výborně provedený software, jsou pomyslnou třešničkou na dortu.

Vězte, že pokud někdo požadujete skutečně dobrou emulaci 5.1 (a více) kanálů ve sluchátkách, rozhodně se nedívejte do cenové kategorie, ve které jsou Logitech G35. Opravdová emulace za tuto cenu neexistuje. Reálnou volbou jsou třeba až sluchátka Beyerdynamic Headzone PRO za cenu přesahující 50 tisíc korun, která můžeme také sehnat na test, ale pochybuji, že by o to někdo měl zájem (kdyby ano, pište do diskuze). Zůstaňme zatím při zemi.
 

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Virtuální 7.1 Logitech G35 odladěné v Dolby laboratořích nejsou za tu cenu špatné, ač to prostorové podání je spíš vtip, který vám zprostředkují úplně stejně i normální stereo sluchátka (pomocí omnidirekcionálních nahrávek). Co je na G35 asi fajn je, že jsou to USB sluchátka s mikrofonem a popravdě řečeno, nehrají zle. Filmovou atmosféru vám navodí celkem obstojně, což se mi líbilo. Precizní lokalizace zvukových zdrojů ve hrách je ale v podstatě nemožná. Doporučuji si nákup dobře rozmyslet, nicméně pokud někdo chce příjemný headset s mikrofonem, navíc s bonusovou funkcí změny hlasu, může se jednat o poměrně dobrou volbu a lépe vybavenou alternativu, než obyčejný headset. Jen znovu upozorňuji, kupovat to jen kvůli 7.1 virtual surround silně nedoporučuji, můžete být dosti zklamaní. Jinak, na to, že jde o první pokus Logitechu o něco podobného, to nedopadlo špatně.

Klady:

  • Slušný zvuk
  • Výborné ovládání
  • Snadná instalace
  • Softwarový vocoder

Zápory:

  • Surround je opravdu jen virtuální
  • Nepřesvědčivá lokalizace zdrojů zvuku
  • Méně povedená náhlavní obruč

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama