Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Logitech G35 - surround v herním podání

Logitech G35 - surround v herním podání | Kapitola 2

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

13. 5. 2009 00:00 28

Seznam kapitol

1. První dojmy, technologie 2. Software, mikrofon a vocoder 3. Prostorové, herní a další testy 4. Ergonomie a závěr

Logitech už nějaký ten pátek dělá speciální výrobky určené hráčům, akorát nějaký ten herní headset chyběl. Proto přicházejí 7.1 sluchátka Logitech G35, která výrobce ladil v laboratořích Dolby. Jestli je to nějaká záruka zvukové kvality a jak je na tom zpracování, to se pokusíme probrat v článku.

Reklama

Hodně mě potěšilo, že Logitech dodává drivery pro 32-bit a 64-bit XP a Vista, protože set byl testován na XP x64, na které nebývají vždy drivery. Nicméně, headset byl testován i na několika běžných počítačích a všude fungoval bez problémů.

Pro zajímavost, můj ASUS EEE PC 901 dokáže přehrávat na G35 hudbu (na maximální hlasitost) kolem 4-5 hodin, bez nich vydrží o půl hodiny déle. Sluchátka tedy ani takového prcka příliš nevyčerpají.

Po připojení USB konektoru do počítače se ozve Windows s tím, že našel nový hardware, klasika. Můžete s klidem nechat Windows tento hardware nainstalovat, protože jak XP, tak Visty, si najdou základní driver pro tato sluchátka samy, takže bude funkční přehrávání a mikrofon.

K používání pokročilejších funkcí ale potřebujete nainstalovat software od Logitechu, který zabere asi 30 MB, ale je skutečně výborně udělaný. První mě potěšila u Logitechu klasicky široký výběr jazyků, kde nechybí ani čeština.

Dále je možná regulace celkové hlasitosti, basů, výšek a mikrofonu. U mikrofonu lze pomocí tohoto programu vypnout i diodu signalizující jeho stav. Drobnost, ale potěší.

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Stejně uživatelsky přívětivý je i celý zbytek tohoto ovládacího programu, vše je skutečně dělané pro hráče. Stejně tak i G tlačítka, což jsou tři tlačítka na levém sluchátku umístěná nahoře vedle sebe. Jsou gumová a lehce se promačkávají, jsou příjemná na dotek, a jistě příjemnější, než tvrdá plastová. Taková jsou všechna tlačítka na levém sluchátku. G tlačítka nefungují bez Logitech softwaru..

Výčet podporovaných programů je následující:

  • iTunes
  • Windows Media Player
  • Winamp
  • G35 Voice Morphing
  • G35 Audio
  • Ventrilo 3.0.5
  • PowerDVD 8.0
  • WinDVD 9.0


Uvedené audio a video přehrávače nemá smysl popisovat každý zvlášť, u každého máte stejné možnosti - launch player, play/pause, stop, prev track, next track, rewind a fast forward.

Mě osobně přišlo použitelné tak akorát play/pause, pokud jsem nechtěl všechna tlačítka obsadit právě ovládáním přehrávače. Tomu se ale nevyhnete ani u leckterých ostatních funkcí, snad vyjma vocoderu. Je totiž sice pěkné, že můžete na tlačítko namapovat i regulaci např. basů, jenže háček je v tom, že jedno tlačítko samozřejmě zvládne regulaci pouze jedním směrem, tedy buď zvýšit, nebo snížit, on/off. Tím pádem má smysl tyto funkce používat pouze tak, že si jednou funkcí obsadíte všechna tři tlačítka. Naštěstí je možné tato nastavení ukládat do profilů, takže když zrovna chcete se sluchátky koukat na film, zvolíte si profil, kde máte namapováno ovládání například PowerDVD. Když chcete hrát, zvolíte si profil, kde máte třeba vocoder a play/stop hudebního přehrávače. Kombinací je docela dost, ale přepínání profilů se musí provádět myší v ovládacím softwaru, to tlačítky na sluchátkách nelze.

Jinak podle toho, že jsou v programu uvedené i podporované verze programů, bych podezříval Logitech, že v budoucnu možná podpora pro další přibude, ale to už jen hádám a bude to asi záviset na tom, jak se tato sluchátka uchytí.

Ze softwarového panelu asi ještě stojí za zmínku indikátor zapnutí/vypnutí Dolby Surround. To je symbolizované rozměrnou ikonou, která má akorát signalizační funkci - když je Dolby aktivní, svítí červeně. Navíc se pod touto ikonou vždy píše, kdy byl naposledy surround zvuk zapnutý. Nevím, jakou to má praktickou funkci, ale nijak to tam nevadí. Software je zkrátka propracovaný do detailů a ten, kdo tohle programoval, odvedl sakra dobrou práci.

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Nakonec je na sluchátkách samozřejmě také ovládání hlasitosti, které zajišťuje nekonečný (endless) váleček, který má rýhování a je velmi příjemný na dotek. Mě to přišlo jako určitě lepší řešení, než nějaké postranní úzké kolečko, tlačítka, nebo tak podobně.

Z boku je tu dále přepínač pro aktivaci Dolby Surround. Ten je plastový a přepíná se poměrně hodně ztuha, takže se mi moc dobrý nezdál. Zapnutí Dolby je značeno v ovládácím softwaru tím, že se rozzáří Dolby ikona, jak bylo řečeno. Ale na sluchátkách žádná signalizace není a je to asi jedno, prostě si za chvíli zapamatujete, že pokud dáte ten přepínač dolů, Dolby bude zapnuté, pokud nahoru, je vypnuté.

Poslední tlačítko je zpracované ze stejně příjemné gumy, jako G tlačítka, a slouží k okamžitému vypnutí/zapnutí mikrofonu. Vypnout mikrofon je ovšem přirozenější spíše jeho prostým sklopením a tak mi přišlo tlačítko vypnutí mikrofonu celkem zbytečné. Ale nevadí.

Mikrofon a vocoder

Možnosti mikrofonu jsou dobré, protože filtruje okolní ruchy a je směrový, má být namířen přímo na ústa. Takto nabídne poměrně velmi dobrou kvalitu pro chatování. Software obsahuje i technologii pro potlačení okolního ruchu, takže skutečně ostatní slyší (a vy také), jen váš hlas. Že nemáte zrovna hlas jako vraždící monstrum, za které zrovna hrajete? Nevadí, i na to výrobce myslel.

Změnit hlas si můžete přes tzv. vocoder. Vocoder je věc, která v reálném čase mění váš hlas na jiný, zkreslený a různě naefektovaný hlas. Aktivaci této funkce lze jednoduše namapovat na některé ze tří G tlačítek. O technologii změny hlasu se stará software Screaming Bee, který si Logitech licencoval od externí firmy a integroval do ovládacího softwaru G35. Efekty, soudě podle jejich větší latence (zpoždění), jsou ryze softwarové, nikoliv hardwarové, jako to třeba mají zvukovky Creative (EAX).

Profilů změny hlasu je několik, jsou to tyto: Cyborg, Troll, Giant, Alien, Mutant a Space Squirell. Podle těchto názvů si lze udělat dobře obrázek o tom, co vám to s hlasem  udělá.

Pro dokonalou představu jsem nahrál ukázky všech presetů pro změnu hlasu. Jde o krátké WAVy v CD kvalitě, celková velikost 1,6 MB, nijak neupravováno. Hlas má intenzitu normální hovorové mluvy, mikrofon nastaven na nejvyšší citlivost:

 Cyborg

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

  Troll

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 Giant

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 Alien

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 Mutant

Logitech G35 - surround v herním podání
i Zdroj: PCTuning.cz

 Space Squirell

Poznámka: Logitech nedodává k tomuto headsetu žádný software pro nahrávání, použili jsme vlastní.

U každého z presetů vocoderu lze ještě nastavit výšku hlasu v šesti krocích: nejnižší, nižší, nízký, vysoký, vyšší a nejvyšší. V našich ukázkách je nastavena výška na "nízký".

Jakmile si tedy vyberete změnu hlasu, která se vám nejvíc líbí, nebo dobře koresponduje s právě hranou hrou (je patrné členění na sci-fi a fantasy), lze ve hře mluvit pouze tímto změněným hlasem, což je celkem dost legrace, zejména pro hráče různých on-line her. Není také problém všechny klávesy namapovat na změny hlasu, takže si můžete rychle přepínat přímo ve hře až tři různé hlasy.

V případě aktivního vocoderu mikrofon celkem rád chytá okolní zvuky z okolí. Zdá se, že při vocoderu není aktivní potlačení okolních ruchů. Těžko soudit, ale při vocoderu to chytalo hodně ruchy z okolí, jako mačkání kláves, klikání myši a tak podobně. Pomůže možná možnost si mikrofon ohnout, tedy vytvarovat a namířit ho více a přesněji na ústa. Jedna jeho část je totiž z gumy, ve které je nějaký drát, takže po ohnutí do požadované polohy drží tvar. To je pěkná vlastnost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama