msi-u100-wind-kilogram-mobility
Mobilní zařízení Článek MSI U100 Wind - kilogram mobility

MSI U100 Wind - kilogram mobility | Kapitola 4

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 2. 2009 06:00 59

Seznam kapitol

1. Netbooky vládnou světem 2. Takhle se šetří... 3. Specifikace a příslušenství 4. Design 5. Vnitřnosti a první spuštění 6. Tři měsíce života...

Po přečtení názvu článku se asi většina z vás podiví, proč se zaobíráme zrovna tímto starším modelem netbooku od společnosti MSI. Odpověď je ale jednoduchá. Dnešní článek totiž není standardní recenzí, jakou z našeho webu znáte, ale spíše seskupení zkušeností při dlouhodobějším používání tohoto zařízení.

Reklama

Nyní ještě koukneme podrobněji na vzhled celého zařízení a samozřejmě i příslušenství. Jak jsem již uváděl, vybral jsem model v černém provedení. Dlouhou dobu mě lákalo bílé, které bezpochyby navozuje dojem dražšího výrobku a navíc podtrhuje nádherně jednoduchý a čistý design netbooku. Nicméně praktičnost vyhrála a zvolil jsem černou. I přesto vypadá U100 opravdu velice elegantně, na čemž má zásluhu především horní kryt, jež je z venkovní strany lakován v lesklé černé barvě. Kryt ozvláštňuje pouze menší a poměrně decentní šedé logo výrobce. Horní kryt je však poslední částí, kde je použito lesklého povrchu, což je možná dobře. Kdo má notebook v této úpravě, určitě chápe – prostě se to strašně špiní.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Spodní strana sice není tak hezky čistá jako u výrobků společnosti Apple, ale oproti jiným zde není žádný část, která by nějak rušivě vystupovala. Najdeme zde pouze potřebnou perforaci pro nasávání vzduchu pro chlazení komponent. Několik informačních štítků včetně licenčního pro operační systém a perforaci integrovaných reproduktorů. Z povrchu vystupuje pouze pětice gumových nožiček, které zaručují stabilitu na rovné podložce. Výhodou oproti Asus EEE je podle mého názoru především fakt, že baterie nijak nevystupuje z povrchu, prostě je součástí notebooku.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Postupně se tedy dostáváme i na boky, jelikož na přední a zadní části není nic zajímavého, nejsou zde žádné konektory, vše je vyvedeno do boků netbooku. Na levé straně je dvojice USB portů, perforace pro odcházející ohřátý vzduch z útrob U100 a konektor pro nabíjecí adaptér. 

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Pravá strana nabízí dvojici USB a konektor pro napájení, jinak zde odvětrává chlazení.

Pravá strana je možná o něco zajímavější. Zde najdeme třetí USB konektor, slot čtečky paměťových karet 5 v 1 (je schopna přečíst SD/MMC/MS/MSpro/Xd), dále pak konektory pro audio, výstup pro externí monitor (pouze D-sub, DVI nemá) a pak samozřejmě potřebný ethernet konektor.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Elegance s každé strany, jen možná škoda barevných konektorů.

I po otevření působí U100 velice moderním a elegantním dojmem. Je vidět, že v jednoduchosti je opravdu síla a proto není použito žádných speciálních prvků, které by nějak design narušovaly.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

I v otevřeném stavu se MSI Wind vyznačuje jednoduchým elegantním designem.

Stejně každého zajímá především funkčnost, kterou zde zaručuje 10,2“ velký LCD displej s poměrně širokými okraji, takže pravděpodobně je možné v budoucnu očekávat i bratříčka s větším displejem při zachování stejných rozměrů celého zařízení. Velkou část také zabírá klávesnice, která se rozkládá naprosto po celé šířce netbooku, kraje jsou opravdu jen minimální. U100 se také všude pyšní označením „Big Size Keyboard“, takže je jasné, že se výrobce snažil implementovat největší možné řešení.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Klávesnice opravdu využívá maximum ze šířky netbooku, píše se na ní hezky.

Před klávesnicí se pak nachází ještě malý nenápadný touchpad včetně tlačítek, jež jsou propojeny v jedno. Mimo standardní klávesnici zde najdeme pouze jediné další tlačítko, kterým je power. Ten je umístěn v pravém rohu nad klávesnicí. Dvoubarevná dioda navíc signalizuje nastavený mod, modrá znamená standardní, zelená se rozsvítí po aktivaci tzv. eco modu.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Pouze díky barvě LED na power tlačítku zjistíte, v jakém modu U100 právě běží.

Displej se vyklání na kloubu jakoby za notebook, což je v dnešní době poměrně oblíbené řešení. V tomto případě si ale nejsem jistý, zdali to je správná volba, o tom ale později. Vzhledově však tento typ kloubu vypadá velice hezky.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

V neposlední řadě nesmím zapomenout ani na web kameru, která je opět nenápadně uložena nad displejem. Její funkčnost naznačuje pouze malá dioda nalevo od ní. V pravé části krytu s LCD je ještě mikrofon pro případnou internetovou komunikaci.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Web kamerka 1,3MPix je hodně nenápadná, funkčnost signalizuje pouze LED.

A nakonec ještě indikační panel s 8 diodami. Ty ukazují veškeré potřebné informace, od stavu nabíjení baterie a aktivity pevného disku až po spuštění bezdrátových technologií, kterými U100 disponuje, tedy Wi-Fi a BlueTooth. Černý povrch celého netbooku je pak již pouze narušen dvojící log výrobce.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud mám již v tuto chvíli přidat osobní hodnocení, tak mě design velice příjemně překvapil a opravdu výrazně oceňuji jednoduchost a perfektní funkčnost vzhledu. V tomto ohledu mě konkurence v podobě Asus EEE silně zklamala, jelikož jejich netbook mi připadá tak trochu přeplácaný a nezachrání to ani elegantní bílé provedení. To je však opravdu pouze můj individuální názor a ten si musí udělat každý sám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama