msi-u100-wind-kilogram-mobility
Mobilní zařízení Článek MSI U100 Wind - kilogram mobility

MSI U100 Wind - kilogram mobility | Kapitola 6

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

20. 2. 2009 06:00 59

Seznam kapitol

1. Netbooky vládnou světem 2. Takhle se šetří... 3. Specifikace a příslušenství 4. Design 5. Vnitřnosti a první spuštění 6. Tři měsíce života...

Po přečtení názvu článku se asi většina z vás podiví, proč se zaobíráme zrovna tímto starším modelem netbooku od společnosti MSI. Odpověď je ale jednoduchá. Dnešní článek totiž není standardní recenzí, jakou z našeho webu znáte, ale spíše seskupení zkušeností při dlouhodobějším používání tohoto zařízení.

Reklama

Teď však již přejdu konečně k osobním zkušenostem s tímto strojem, které jsem měl možnost získat za tři měsíce provozu. Jak jsem již psal, studuji vysokou školu, takže toto zařízení si našlo své místo mezi dalšími desítkami notebooků na přednáškách, absolvovalo se mnou týdenní cestu po Velké Británii a někdy jsem ho používal i při práci v dílně, atd. Jednoduše řečeno, můj U100 Wind dostal občas hezky zabrat a tak snad již mohu rozebrat jeho výhody a nevýhody, které zjistíte opravdu až při samotném provozu.

Použití první – vysoká škola (studium)

Kdo studuje nebo nedávno dostudoval vysokou školu, asi si živě dokáže představit, jak to vypadá na přednáškách. Ne vždy je látka úplně zajímavá a všudypřítomná WiFi často láká spíše k brouzdání po webových stránkách, než k naslouchání profesorů. Nicméně i pro práci do školy je notebook v dnešní době potřeba opravdu často. Z vlastních zkušenosti tedy mohu tomuto stroji vytknout asi jen jedinou věc a tou je výdrž baterie. Pokud totiž nemáte na dosah zásuvku a potřebujete zapisovat celou dvouhodinovou přednášku, tak standardní baterie dostačovat nebude. Proto bych opravdu doporučoval dokoupení 6-článkové baterie. Poté již s výdrží problém určitě nebude. 

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Jinak mohu bez zaváhání říci, že navštěvovat školu pouze s malým pouzdrem, které včetně obsahu váží jen něco málo přes 1kg, je velká radost. Po několika letech, kdy jsem tahal těžký a velký notebook v batohu je tohle opravdu luxus a hodně rychle si na takovou mobilitu zvyknete.
Stejně tak i doba trávená na koleji, kdy je notebook využíván často ke stahování dat s Internetu nebo sledování filmů je tento notebook velice dobře použitelný. Bezpochyby by člověk zde spíše využil něco většího, ideálně ještě s externím LCD, ale ten není problém napojit ani na U100 a disková kapacita také na několik filmů postačí. Jen je škoda absence DVD, kterou by zde člověk asi někdy potřeboval. Řešením může být externí mechanika.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Záporný bod bych však netbooku od MSI udělil za WiFi kartu, s kterou mám často problémy najít bezdrátové sítě a nebo udržet stabilní připojení. Když jsem zkoušel na několika místech hledat sítě s U100 a pak s jiným notebooky, dopadl U100 nejhůře a upřímně řečeno, někdy mě to až dovádělo k šílenství, když jsem potřeboval být připojený kvůli registraci zkoušky a síť najednou vypadla. Řešením mohou být nové ovladače, které částečně pomohly, ale přesto s WiFi mám pořád sem tam problém. Druhý záporný bod pak dostanou integrované reproduktory, které jsou opravdu slabší. Ono také, když vidíte jejich velikost, tak se není čemu divit. Když si ale uvědomím rozměry celého netbooku a navíc jeho primární použití pro práci někde na cestách, tak je možné i tento fakt odpustit. Kvalitní poslech hudby vám nezaručí, ale pro nejnutnější přehrávání stačit budou a v případě potřeby není problém připojit sluchátka.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Integrované reproduktory jsou opravdu miniaturní, základní přehrávání však zvládnou.

Použití druhé – cestování

Když chcete cestovat a potřebujete při tom i nějakým způsobem pracovat, případně se dostat na Internet, apod. Určitě budete požadovat co nejmobilnější zařízení. Tím může netbook určitě být a já jsem jeho miniaturní rozměry ocenil již v několika situacích, kdy by se velký notebook do batohu nebo kufru nevešel ani náhodou. Před týdnem jsem se také vrátil z Velké Británie, kde U100 zastával funkci přístupového bodu na Internet a především úložiště fotografií, jelikož jsem měl s sebou pouze 512MB velkou paměťovou kartu do fotoaparátu.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Na cestování je tento netbook opravdu ideální, v barohu nezabere skoro žádné místo.

Cestoval jsem letadlem pouze s příručním zavazadlem, takže místa nazbyt moc nebylo a to je opět okamžik, kdy nadmíru oceníte rozměry netbooku. Jiné už to bylo s nabíječkou, u které bych si v ten moment přál, aby byla o něco menší. Určitě by nebyl problém vyrobit poloviční, prostě nějakou cestovní. Spolu s dlouhou kabeláží je tato originální totiž poměrně neskladná a „narvat“ jí do batohu byla opravdu radost. Jinak bylo ale cestování ve společnosti tohoto zařízení velice příjemné. Není problém spustit si nějaký film nebo se na letišti připojit na WiFi, apod. Opět je však překážkou slabší výdrž baterie. Co mi však především na cestách nejvíce vadí, je nevyváženost celého notebooku. Pokud totiž sedíte někde na lavičce a notebook položíte na nohy, s otevřeným displejem v úhlu, který potřebujete pro ideální viditelnost, se notebook prostě převáží dozadu, což je opravdu velice nepříjemné především při boji s touchpadem, který je těsně u spodní hrany. Asi bych ocenil, kdyby bylo rozložení komponent takové, aby byla těžší přední strana notebooku a pak nedocházelo k převažování. Použít by šlo i nějaké závaží, ale to už by se zbytečně navyšovala váha zařízení, což určitě není žádoucí.

Naopak čitelnost LCD i venku za plného slunce byla perfektní a např. v Londýně jsem se stabilitou WiFi neměl nijak velké problémy. Samozřejmě to především záleží na vzdálenosti od vysílače.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde musím zmínit ještě příslušenství, konkrétně dodávané pouzdro. To je sice praktické svými rozměry a odolností, ale horší je to už s barvou. Je totiž světlé a velice jednoduše se zašpiní a především povrch je hodně náchylný i na různé promačkání, apod. Pokud tedy netbook v pouzdře dáte do batohu s dalšími věcmi, máte skoro jistotu, že po vyndání budeme mít některé z nich obtisknuté na pouzdru. Řešení je buď výměna za jiné pouzdro a nebo si prostě budete muset dávat pozor, aby v blízkosti nebyly tvrdší předměty.

Použití třetí – domácí mazlíček

I když si doma raději sednu k většímu LCD a rozměrnější klávesnici, občas jsou situace, kdy člověk ocení také mobilnější zařízení. Především v okamžiku, kdy máte po bytě právě bezdrátovou síť a chcete na Internet např. z obývacího pokoje nebo jídelny. Zde se určitě hodí maximální mobilita a dosah zásuvky pro nabíječku také není problém, takže ani výdrž není takovou překážkou jako třeba na cestách.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Maličkost, která mi však trochu chyběla je TV-out. Jednou za čas se totiž rád podívám na nějaký film na televizi za pomoci připojeného notebooku. Připojit takového prcka, jakým je MSI U100 Wind by bylo opravdu otázkou minuty, ale bohužel to nejde, protože toto zařízení disponuje pouze D-sub konektorem. Je mi však jasné, že toto je spíše individuální záležitost a dnes, kdy většina lidí již vlastní LCD televizi, není problém napojit netbook ani přes zmiňovaný D-sub.

Výhody a nevýhody

Nakonec bych ještě zmínil několik detailů, které se mi u netbooku líbily a nebo naopak nelíbily. Velice mě potěšil počet USB, zařízení disponuje třemi konektory, což je pro běžné použití naprosto ideální. Navíc jsou konektory vyvedeny na obě strany, takže rychlé připojení flash disku nebo podobného zařízení není problém. Nadšený jsem byl opravdu i z kvality LCD, navíc 10“ je tak nějak ideální rozměr a šířka 1024pixelů je ideální pro web. I za tu dobu, co MSI U100 Wind používám, jsem si pořádně nezvykl na jeho váhu. Ten 1kg, který zařízení váží je opravdu neuvěřitelné a když ho někde přenáším, tak skoro nevím, že to je notebook. Pochválit musím i klávesnici, která je sice o chlup menší, než standardní notebooková, ale za několik minut psaní si zvyknete a jakékoliv překlepy zmizí.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mi však vadí, je zmiňované nevyvážení, které v některých případech opravdu hodně znepříjemňuje práci. Hodně mi také vadí velice citlivý touchpad, kterého se stačí dotknout opravdu nepatrně (většinou náhodou) a hned vám kurzor přeskočí jinam. Díky tomu se mi několikrát stalo, že jsem začal psát text někde, kam jsem vůbec nechtěl. Největší slabinou je však bezpochyby výdrž standardně dodávané baterie, což v maximální míře řeší náhradní, 6ti-článková. Tento problém již odpadá, pokud netbook budete kupovat nyní, protože několik obchodů již nabízí baterii s větší kapacitou v základním balení.

MSI U100 Wind netbook | klady a zápory

Klady

Zápory

+ velice zajímavá cena- nevyváženost notebooku (překlápí se)
+ malé rozměry a nízká hmotnost- výdrž baterie (3-článková)
+ kvalitní displej- problémy s dosahem a stabilitou WiFi
+ tři USB porty- světlé pouzdro (špiní se)
+ velká klávesnice- méně kvalitní reproduktory
+ nízká hlučnost


Závěrem bych chtěl říci, že tento článek nemá žádným způsobem nahrazovat standardní recenze, na které jste na našem serveru zvyklí. Pouze jsem se chtěl podělit se svými zkušenostmi s tímto povedeným zařízením, kterým MSI U100 Wind bezpochyby je. Samozřejmě dnes již v cenících obchodů najdete jeho novější verze, které však ve většině případů vycházejí z tohoto základu a tak můžete čekat podobné vlastnosti a já osobně doufám, že nové verze pouze vylepšují neduhy tohoto modelu a rád se o tom v budoucnu také přesvědčím. Děkuji tedy za pozornost a budu rád, pokud tento článek alespoň někomu z vám pomůže při výběru nového mrňavého mazlíčka.

MSI U100 Wind - kilogram mobility
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama