Multi-Core Gun3 V5 a V3 – vyplatí se herní myši za 550 Kč?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Multi-Core Gun3 V5 a V3 – vyplatí se herní myši za 550 Kč?

Multi-Core Gun3 V5 a V3 – vyplatí se herní myši za 550 Kč? | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

19. 2. 2013 03:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Ergonomie a vzhled modelu V3 4. Ergonomie a vzhled modelu V5
5. Ovládání 6. Senzor a snímání pohybu 7. Software a profily 8. Testy a závěr

Čínský výrobce Bloody uvedl čtyři nové modely myší určené pro hráče – a dva z nich dnes důkladně prověříme. Jsou tyto novinky opravdové herní náčiní, nebo jen past na neinformovaného zákazníka? Obě myši jsme si proklepli nejenom po stránce ergonomie, ale také zanalyzujeme vlastnosti vyžadované samotnými hráči.

Reklama

Do ergonomie by se dalo zařadit i ovládání myši. Jedná se však o poměrně významnou část myši. Konkrétně jde o tlačítka a kolečko, jejich mechaniku a snímače. Co tedy sledujeme? Především charakteristiku stisku, jako je délka, odpor snímače, vůle i stabilita tlačítka. U kolečka kromě vlastností obyčejného tlačítka přibývá odpor při otáčení a setrvačnost.

Obě myši disponují stejným počtem i rozložením tlačítek. Jejich počet je malý, v podstatě jen dvě hlavní (pravé, levé) a dvě boční. Dále jsou zde přítomna tři tlačítka na přepínání funkcí profilů seřazena do řady za kolečkem a samotné kolečko. Hlavní tlačítka jsou p mechanické stránce vydařená, jsou stabilní a současně kladou plynulý, téměř lineární odpor, společně s dobrými snímači značky Huano tvoří slušnou kombinaci pro herní myš – udávaná výdrž těchto snímačů je 10 milionů stisknutí. Celkový odpor je střední, nevýhodou by mohla být lehce vyšší hlučnost.

Multi-Core Gun3 V5 a V3 – vyplatí se herní myši za 550 Kč?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Boční tlačítka jsou situována poměrně daleko v zadu, tudíž budou lépe sedět menší ruce s kratším palcem. Mechanické provedení u varianty V5 je víceméně bez chyb, u V3 je pohyb příliš malý, obtížně lze poznat, zda je tlačítko již stisknuté nebo ne – jedinou indikací je mechanické přecvaknutí snímače, ale to lze těžko vnímat při rychlém sousledném stisknutí obou tlačítek. Model V3 má také poměrně hluboký výřez mezi tlačítky, což přejíždění činí lehce nepříjemným, u V5 je výškový rozdíl minimální, tedy bezproblémový. Odpor bočních tlačítek je celkově malý.

Multi-Core Gun3 V5 a V3 – vyplatí se herní myši za 550 Kč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotné kolečko je specifické svou nadstandardní velikostí a postranným podsvícením. Mechanický stisk kolečka je dle mého názorů příliš tuhý, z mého pohledu téměř nepoužitelný, je to možná otázka zvyku. Naopak chod kolečka klade minimální odpor, přesto jsou jasně patrné jednotlivé skoky. Samotné kolečko nelze roztočit do setrvačnosti. Výhodou je příjemný pogumovaný povrch.

Multi-Core Gun3 V5 a V3 – vyplatí se herní myši za 550 Kč?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tlačítka na ovládání profilů jsou umístěna za kolečkem, jejich pozice neumožňuje nějak obzvlášť ergonomické použití, ale to se od nich ani zřejmě neočekává. Naopak pozice vzdálená od ostatních ovládacích prvků zajišťuje, že nedojde k stisknutí omylem. Na jednotlivých tlačítkách jsou výstupky, které umožní rozeznání po hmatu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama