Nádherný lesk technologických bublin
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nádherný lesk technologických bublin

Nádherný lesk technologických bublin

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 6. 2016 03:00 26

Seznam kapitol

1. Jakou hodnotu mají internetové služby? 2. Rychlý sešup a jen pozvolný růst 3. Yahoo a Twitter? 4. Rosteme, a nevyděláváme 5. Když se dravec změní v molocha

Všechny finanční bubliny jsou fascinující. Nejzajímavější jsou ale technologické bubliny, protože u nich jen skutečně těžko odhadneme, zda se díváme na něco, co má reálný potenciál změnit svět, anebo na další nesmysl, který se vší parádou vybuchne ve vzduchu. A je možné, že se další korekce blíží.

Reklama

Základní otázkou je: Jakou reálnou hodnotu mají internetové služby? Ve článku nedávno uveřejněném na Business Insideru najdeme zajímavý srovnávací graf tržní kapitalizace tří internetových společností: Yahoo, Google a Facebooku. Google i Facebook jsou relativně mladé firmy a jejich valuace se pořád zvedá k nebesům. Yahoo si už svoji technologickou bublinu prožilo během dotcomového šílenství a přešlo do normálnější fáze. Graf ale ukazuje, že jakékoliv šílenství kolem Yahoo bylo jen bezvýznamnou epizodkou vedle toho, co se dnes děje kolem mladších internetových gigantů.

Nádherný lesk technologických bublin
i Zdroj: PCTuning.cz

Americký internetový gigant Yahoo má už delší dobu problémy. Příjmy z reklamy jim stagnovaly a teď došlo dokonce i k jejich poklesu. O problémech se ví už delší dobu a současná šéfka Yahoo, Marissa Mayer, byla najata na to, aby Yahoo postavila zase na nohy. Progresivnější část internetových žurnalistů z ní byla na větvi, protože se přece jenom v technologiích každý den nestane, aby se 37 let stará a pohledná IT odbornice se smyslem pro styl a módu dostala do čela firmy s třicetimiliardovou valuací.

Našlo se i hodně kritiků, kteří se do ní už od začátku pustili s tím, že to celé jenom pokazí. Takových textů a komentářů najdeme po internetu hodně, některé mají charakter osobní, jiné jsou čistě misogynní. Je celkem jasné, že mnoha lidem šlápla na kuří oko a jiní ji zase závidí úspěch. Asi nejzajímavější kritikou je ta, že je příliš zaměřená na detaily a málo rozumí obchodní stránce věci. Proč vám to ale přežvýkávat, když na Business Insideru najdete její neuatorizovaný životopis ve článku odpovídajícím délkou spíše knížce? Posuďte sami!

Nádherný lesk technologických bublin
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama