Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090

Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 6. 2023 12:00 11

Seznam kapitol

1. Extrémní herní výkon v roce 2023 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Raptor X17 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Raptor X17 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory a repro 7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Procesorový výkon, herní výkon - 2560 x 1440 9. Závěr

Absolutní vlajkové lodě Eurocom byly vždy založené na desktopových procesorech. Ty mobilní ale dospěly k takovému výkonu, že už to není potřeba. Letošní vlajková loď je vybavená mobilním procesorem s 24 jádry a RTX 4090 s maximálním TDP. Výkon (a spotřeba) je opravdu extrémní.

Reklama
Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz

Clevo, respektive Eurocom poslední řadu let stavělo své nejvýkonnější laptopy na desktopových procesorech. Existuje řešení s Intel Core i9-11900K nebo AMD Ryzen 9 5950X. Ty nabízejí samozřejmě maximální procesorový výkon, ovšem za takový výkon zaplatíte vysokou cenu nejen v penězích. Zmíněné notebooky s desktopovým procesorem mají extrémní zdroje, jsou velké, těžké a široké. Jako o mobilním počítači o nich už lze sotva hovořit. Letošní vlajkový model na to šel odjinud.

Desktopovou patici výrobce zavrhl a nejvyšší supernotebook nese mobilní procesor. Nejde o velké překvapení, jelikož 24jádrový mobilní procesor Intel nabízí opravdu vysoký výkon. Jelikož Eurocom umožnil tomuto čipu se úplně utrhnout ze řetězu (rozuměj, má nekonečný limit TDP) je výkon vyšší i než AMD Ryzen 9 7945HX, což je oficiálně nejvýkonnější mobilní procesor na trhu. To vše s docela běžným zdrojem a velikostí šasí.

Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobných konfigurací je na trhu řada, přesto lze testovaný počítač označit nejvýkonnější notebook na trhu zcela oprávněně. Core i9-13900HX nabízí v základu frekvenci Turbo až 5,4 GHz. Není zde žádné omezení ve výkonu, jen chlazením. Ani paměti nejsou nějaké levné DDR5 pro notebooky s nízkým taktem, ale přetaktované DDR5-5600 MHz značky Samsung. Systémový pevný disk nemůže být nic jiné než NVMe Samsung 990 Pro. Osadit lze čtyři disky, náš počítač má osazené tři s celkovou kapacitou 6 TB což je na dnešní poměry vysoký nadstandard. Displej můžete mít 144 Hz 4K, ale rozumnější je QHD s 240 Hz. Hlavní je ale grafika.

Osazená grafická karta GeForce RTX 4090  je samozřejmě slabší než její desktopová verze. Výkon je asi poloviční. I tak je výkon mobilní verze vysoký, kolem desktopové RTX 4070. Pokud tedy tvrdím, že tento počítač nabízí výkon téměř jako desktop bez kompromisů, je to pravda. CPU, GPU, SSD, paměti – to vše je stejně výkonné jako na stolním stroji. Navíc je možné CPU i GPU přetaktovat, což nebývá u notebooků často k vidění, spíše to je opravdová rarita.

Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz

Clevo = Eurocom = Goldmax

S notebooky kanadské značky Eurocom se setkáváme řadu let. Tchajwanská společnost Clevo je OEM výrobce, který vyrábí DTR počítače s nejvyšším výkonem, často osazené desktopovými komponenty, také plně upgradovatelné. Počítače Clevo odcházejí z továrny bez loga, nebo s logem na objednávku. Můžeme se s nimi setkat pod řadou značek, nejznámější je Sager, Eurocom, AVADirect, Prostar a další. Jsou jich desítky. Také doporučuji kupovat v eurech (pokud objednáváte přímo z amerického webu Eurocom), nikoliv v dolarech. Vyjde vás to o několik tisíc levněji. Zhruba stejnou částku ale zaplatíte i u českého distributora Goldmax, navíc jsou u něj časté slevové akce. Počítače lze nyní pořídit i v Alze, CZC a Mall.

Zápůjčka u Goldmax

Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud plánujete nákup jednoho a více notebooku na firmu/IČ v cenové relaci 45 000 korun a výše, je dobré si počítače předem zkusit. Nejste si jisti výběrem, značkou a typem notebooku? Pokud i nadále pochybujete o kvalitách značky Eurocom, je tato nabídka určena právě vám. V rámci rozšiřování portfolia zákazníků a šíření renomé značky nyní oslovuje specializované firmy a profesionály všech oborů, kterým umožní zapůjčit si a otestovat prémiový notebook Eurocom zcela zdarma.

Pokud o brzkém nákupu výkonných notebooků a mobilních pracovních stanic vyšších cenových relacích uvažujete, zapůjčí Vám Goldmax testovací model po časově omezenou dobu, který si budete moci osahat a následně otestovat v reálném firemním prostředí dle vašich představ – bez vysokých investic a bez rizika.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama