Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090

Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090 | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

2. 6. 2023 12:00 11

Seznam kapitol

1. Extrémní herní výkon v roce 2023 2. Představení, balení a specifikace 3. Eurocom Raptor X17 – hardware I. (CPU, GPU) 4. Eurocom Raptor X17 – Hardware II. (disky, paměť) 5. BIOS a software
6. Zpracování, konektory a repro 7. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 8. Procesorový výkon, herní výkon - 2560 x 1440 9. Závěr

Absolutní vlajkové lodě Eurocom byly vždy založené na desktopových procesorech. Ty mobilní ale dospěly k takovému výkonu, že už to není potřeba. Letošní vlajková loď je vybavená mobilním procesorem s 24 jádry a RTX 4090 s maximálním TDP. Výkon (a spotřeba) je opravdu extrémní.

Reklama
Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento notebook je druhý v řadě s nejvyšším Raptor Lake CPU od Intelu a RTX 4090. Mám tedy srovnání dvou hodně podobných počítačů od dvou zavedených výrobců. Eurocom Raptor X17 má lepší úložiště ze tří NVMe disků, je lépe upgradovatelný, ale jinak jde o podobně vybavené stroje.

Výbava, spotřeba, baterie

Tělo je kompletně plastové, vypadá ale bytelně. Hmotnost kolem 3 kg je víceméně standard. Klávesnice je stejně jako u jiných modelů Eurocom hodně dobrá, stejně tak touchpad a podsvícení. Reproduktory jsou v novém šasí solidní a hodně hlasité. Chybí však bass reproduktor, což zamrzí. Spotřeba v klidu je velmi dobrá. Výdrž baterie je velmi solidní vzhledem k osazeným komponentám. Pro práci (kolem čtyř hodin) dobré, hodina a půl plného hraní na baterie také není vůbec špatná. Baterii lze snadno vyměnit, což je bezesporu výhoda. Zde jen upozorním, že při hraní na baterii jde výkon všeho radikálně dolů, je nutné snížit detaily her.

Komponenty

Zvolený procesor je sice téměř to nejvýkonnější na trhu od Intelu, jeho spotřeba je ale gigantická. Nechápu, proč Eurocom nepoužil mobilní Ryzen 9 7000, který nabízí stejný výkon při poloviční spotřebě. Vytvořili by tak stejně výkonný, ale tišší a úspornější počítač. Možná se časem dočkáme i laptopu postaveném na AMD (už jich v Eurocom několik měli dříve). Grafická karta GeForce RTX 4090 s TDP 175 W je to nejvýkonnější na trhu, zde není co řešit. Má dostatek výkonu i pro 4K, navíc s DLSS si můžete dovolit hrát na max téměř cokoliv.

Osobní názor

Z pohledu výkonu není co počítači vytknout. Ten je totiž maximální, co lze dnes vůbec pořídit. Zastavit se musím nad cenou a spotřebou (a tím také hlučností). Jsem rád, že výrobce umožnil přetaktování, ale to je v reálu téměř k ničemu. Limit TDP vás prostě nepustí a nastavovat nějaké vyšší frekvence CPU nemá na výkon valný vliv, TDP takty shodí. Proti stejné konfiguraci od Asus je spotřeba mírně vyšší (max o 50 W). To sice není mnoho, ale je to měřitelný rozdíl. Samozřejmě hovořím o režimu s maximálním TDP 330 W.

Co mne ale zaráží, je cena. Počítač v základní konfiguraci vychází na 114 000 Kč. Námi testovaná konfigurace ale v ceníku Eurocom vyjde na 180 000 Kč, u českého Goldmax pak na něco kolem 172 000 Kč. Zde jsem doslova konsternován, za co se tolik platí? Podobný Asus, má sice jen 1440p LCD, polovinu paměti a jeden NVMe disk, přesto stojí v podstatě polovinu. Příplatek za dva disky, lepší LCD a 32 GB v částce 70 000 Kč mi přijde neadekvátně vysoký. Je ale pravda, že takhle nabušený stroj nenabízí nikdo jiný, jde o exklusivní konfiguraci. Zákazníky si asi najde.

UPDATE: Tak cena se nakonec mírně umoudřila, na CZC tuto konfiguraci seženete za 143 000 Kč. To už je od původních 180 000 Kč značné snížení. 

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti GOLDMAX Services

Notebook Eurocom Raptor X17: Core i9-13900HX a RTX 4090
i Zdroj: PCTuning.cz
Extrémně výkonný a také drahý notebook

Verdikt

Pravděpodobně nejnabušenější herní laptop na planetě, řádně si ale za jeho výbavu připlatíte.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Maximální procesorový a herní výkon
Možnost taktování a detailní ladění TDP (nahoru i dolů)
Celkem běžná spotřeba, srovnatelná s konkurencí
Možnost upgradu CPU, MEM, SSD
Extrémně vysoká cena
Vysoká hlučnost v zátěži
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama