notebooky-proca-noteline-710-s-centrinem
Mobilní zařízení Článek Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

27. 8. 2003 00:00 24

Seznam kapitol

1. Centrino a BRAVE NoteLine 710 2. Technické specifikace 3. Design notebooku 4. NoteLine 710 - provedení a ergonomie
5. Obraz - grafika a TFT 6. Chlazení notebooku a jeho šetřící režimy 7. NoteLine 710 - výkony a závěr

Notebook týdne: Na PCtuningu jsme recenzovali notebook s mobilním Pentiem 4-M (Premio 3010N), s Athlonem XP-M (nx9005)... dnes je na řadě model s procesorem Intel Pentium M (jádro Banias). Na recenzi k nám dorazil notebook BRAVE NoteLine 710 od společnosti ProCa který využívá i další komponenty patřící do řady Intel Centrino™ - základní desku s čipovou sadou i855(zde GM) a síťovou kartu Intel PRO/Wireless 2100. Potvrdí se dlouhá výdrž notebooku?

Reklama

 

Možná vás překvapí, že se jedná o notebook českého výrobce, ve skutečnosti je situace poněkud méně zajímavá - dnes, přes nespočet nabízených značek, je konstrukce notebooků záležitostí nemnoha specializovaných firem. Na stejných výrobních linkách specialistů ODM (Original Design Manufacturer) dálného východu se často střídají různé značky. Zadavatel si vybere některý z již ověřených "podvozků" výrobce a na ten se, podle jeho přání, osadí upravená "kabina" a voilá, nový značkový model je na světě. Tuto cestu volí většina (i velmi renomovaných) výrobců, přístup firmy ProCa je tedy velmi logický - občas se jen stane, že mezi rozdílnými modely lze najít podobné rysy nebo vlastnosti (NoteLine 710 se velmi podobá modelu NEC / Packard Bell EasyNote E5, informace ukryté v HW registrech vedou k firmě MiTAC).

Identický notebook vybavený 15" displejem se jmenuje NoteLine 715.

Intel Pentium M - technické rozdíly a detaily

Na tomto místě by se slušelo říci, jaký je rozdíl mezi procesory Mobile Pentium 4, Mobile Pentium 4-M a testovaným Pentiem M (bez číslice 4).

Procesory Mobile Pentium 4 (a Celerony), které za názvem nemají "-M" jsou prakticky desktopovými procesory přizpůsobenými pro práci v mobilních zařízeních - díky podpoře sběrnice až 533MHz a možným vysokým frekvencím (až 3.06GHz, napětí Vcc se pohybuje od 1.2 k 1.55V; tyto procesory v šetřícím režimu běží typicky na 1.6GHz) jsou předurčeny především pro práci v režimu, kdy jsou připojené k elektrické síti.

S energii baterii zacházejí šetrněji mobilní Pentia 4-M, které jsou více optimalizované pro bateriový režim (Vcc je 1.2 - 1.3V, v šetřícím režimu běží typicky na 1.2GHz). Posledním typem je procesor využívaný jako "motor" pro platformu Centrino, Pentium M (bez číslice 4), který je pro bateriový provoz přímo vyvinutý.

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesor Pentium M (IntelŽ PentiumŽ M Processor Datasheet) vyvíjený pod kódovým označením Banias je prakticky prvním skutečným... "mobilním" procesorem (ne jak ostatní, které vznikly ze zpomalených desktopových verzí se sníženým napájením). Od klasických Pentii 4 poměrně hodně liší - lze v něm najít prvky nerealizovaného procesoru Timna i částí podobné jádru Pentií III. Zásadní změny byly provedeny v těchto oblastech:

  • výkonové - Pentium M využívá 2 x 32kB L1 (datová a instrukční cache) příruční paměti první úrovně a 1MB L2 cache (ATC). Použité jsou technologie jako Advanced Branch Prediction, Data Prefetching a optimalizace jako Micro-ops Fusion a Advanced Stack Management (detaily Intel dodnes částečně tají).

  • úspory energie - procesor dokáže odpojit a deaktivovat některé části jádra a optimalizuje vykonávání kódu. Nový SpeedStep nabízí několik "power-management" režimů procesoru, procesor může pracovat v pěti rozsazích lišících se napájením a taktováním. Nejvýkonnější 1.7GHz model Pentia M je při 600MHz (LFM, Lowest Frequency Mode) napájen 0.95V, při 1.7GHz (Highest Frequency Mode) využívá 1.48V.

  • pouzdro a spolupráce s čipovou sadou - využívá se pouzdra Micro-FCPGA a nově i Micro-FCBGA. Při návrhu se počítalo i lepším navázáním CPU na čipovou sadu - tyto dva prvky by měly spolupracovat mnohem lépe.

Pentium M využívá 400MHz sběrnici. K dispozici jsou dnes (září 2003) procesory od 1.3 do 1.7GHz. Existují také Low Voltage a Ultra Low Voltage modely, které jdou s napájením a frekvencí ještě poněkud níže (1.2GHz a 900MHz s Vcc 0.84V). Výrobní proces je 0.13um s měděnými spoji (copper interconnect).

Centrino - co možná nevíte

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz

Je poměrně velký rozdíl mezi označením Intel Centrino™ a samotným procesorem s jádrem Banias - Pentium M. Centrino je název kompletní platformy která obsahuje tyto základní komponenty: Pentium M, čipovou sadu i855 a bezdrátový (WiFi) LAN adaptér Intel PRO/Wireless 2100. Výrobce může použít označení Centrino pouze tehdy, když použije všechny vyjmenované komponenty - v opačném případě (pokud se použije jiná čipová sada) se jedná "pouze" o systém s procesorem Pentium M.

NoteLine 710-715

Notebooky: ProCa NoteLine 710 s Centrinem
i Zdroj: PCTuning.cz


Testovaný notebook byl vybaven 14" displejem s rozlišením 1024x768

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama